Вербна неділя

Вербна неділя – це перехідне церковне свято, що безпосередньо залежить від дати Великодня і приходить рівно за тиждень до нього. А тому воно не має фіксованої дати і щороку святкується в різні дні.
Оскільки Великдень цьогоріч буде 16 квітня, то Вербна неділя в 2017 році припадає на 9 число того ж місяця.
Вербною неділею відкривається Страсна седмиця – найсуворіший тиждень перед Світлим Христовим Воскресінням.
Відповідно до Священного Писання, у Вербну неділю Син Божий увійшов у святе місто Єрусалим. Тому в православній церкві він має й іншу назву – Вхід Господній в Єрусалим.
Місцеві жителі, які вже почули про чудеса зцілення, якими прославився Ісус, зустрічали його, що в’їжджає в місто на віслюкові, як личило зустрічати Месію і правителя – зеленими пальмовими гілками, співами і вітальними вигуками: “Осанна!” (порятунок).
2d2feef8b28925597aae1ebb428d133c
Цього дня в церкві під час всеношної служби святяться гілочки верби, за якими потрібно напередодні сходити в ліс до схід сонця. Потім їх приносять в дім і ставлять біля ікони. За церковною традицією, вони мають простояти весь рік, охороняючи родину від нещасть. У народі вважали, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, порчі і пристріту, а оселю – від пожеж і повеней.
Оскільки в наших широтах пальми не ростуть, то слов’яни обрали для себе символічне дерево – вербу, пагони якого розпускаються одними з перших і починають цвісти і зеленіти до цього дня. Таким чином, свято Входу Господнього в Єрусалим отримало назву Вербна неділя.
У Вербну неділю здавна збереглась традиція: щоб бути здоровими, люди трохи б’ють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров’я і благополуччя в родині. Також, щоб жодна хвороба не причепилася, з’їдають по 9 бруньок верби.
Прикмети:
Верба розпустилася на Вербну неділю – рік буде вдалим.
Верба бездоріжжя веде, проганяє з річки останній лід.
Мороз на Вербну неділю – до врожаю ярих.
Який вітер на Вербну неділю, таким і все літо буде.
Ясна погода – до врожаю фруктів.
-19-638

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ