Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2019 рік

Верховна Рада прийняла закон про державний бюджет України на 2019 рік з дефіцитом в межах 2,3% від валового внутрішнього продукту України. Засідання тривало упродовж ночі і близько шостої години ранку за документ проголосували 240 народних депутатів.

Як повідомила міністер фінансів Оксана Маркарова, у процесі доопрацювання до другого читання доходи і витрати держбюджету було збільшено на 18 млрд грн – відповідно до 1,019 трлн грн і 1,112 трлн грн, що відповідно на 11,8% і 12,1% перевищує показники держбюджету-2018.

Зокрема, доходи загального фонду в наступному році заплановано наростити в порівнянні із запланованими в цьому році на 10,2% – до 928,53 млн грн, а витрати – на 10,7%, до 1,006 трлн грн.

Граничний розмір дефіциту держбюджету-2019 визначений на рівні 89,989 млрд грн в порівнянні з 80,65 млрд грн в поточному році при очікуваному зростанні ВВП на 3% і інфляції 7,4%.

Зі слів прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, на безпеку і оборону в держбюджеті-2019 виділено рекордну суму – понад 210 млрд грн. Зокрема, мінімальну зарплата військових буде підвищено з 7 тис. Грн до 10 тис. Грн.

За його словами, з 1 січня будуть перераховані пенсії 500 тис. військових пенсіонерів, а перерахунок іншим 11,5 млн пенсіонерам буде здійснено з 1 березня.

У процесі голосування за пропозицією парламентського бюджетного комітету була скорочена на 0,5 млрд грн держпідтримка скотарства, зберігання і переробки сільгосппродукції та аквакультури і на стільки ж – підтримка сільгоспвиробників, а на звільнений 1 млрд грн збільшено фінансування Держфонду регіонального розвитку. Комітет також підтримав продовження експерименту з фінансуванням ремонту доріг за рахунок перевиконання надходжень від митних платежів і уточнив розподіл коштів спецфонду держбюджету за програмою розвитку мережі і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, доручивши Кабміну спрямувати кошти на поліпшення стану низки автодоріг.

Зокрема, додатково було виділено СБУ на видатки розвитку 100 млн грн за рахунок скорочення Фонду регіонального розвитку. Крім того депутати додали Українському інституту національної пам’яті 22 млн грн і 10,1 млн грн на Музей революції гідності, а також 10,8 млн грн на патріотичне кіно і 50 млн грн на Малу академію наук і музею науки в Києві, скоротивши субвенції місцевим бюджетам.

Крім того, узгоджено розподіл 2,8 млрд грн на «Укроборонпром» з парламентським комітетом з питань нацбезпеки і оборони. Були також продовжені на наступний рік норми бюджету цього року про направлення витрачання невикористаних коштів від спецконфіскації і спрощення будівництва житла для військових.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ