Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію органів померлих

Верховна Рада України ухвалила закон № 2386а-1 про трансплантацію анатомічних матеріалів людини.
Про це на свої сторінці у Фейсбук повідомила народна депутатка Ірина Суслова.
“Раніше лише родичі могли дати згоду на посмертне донорство, а тепер кожна людина буде самостійно вирішувати це питання. Якщо вона погодиться й напише відповідну заяву, то дасть шанс на майбутнє хворим людям, в тому числі дітям, в яких життя лише починається”, – написала Ірина Суслова.
Документ дає дорогу впровадженню системи трансплантології в Україні, вводить посаду трансплант-координатора і запроваджує добровільну згоду на вилучення органів після смерті. Тобто, вилучити анатомічні матеріали (органи, їх частини, тканини, анатомічні утворення, клітини людини або тварини, фетальні матеріали) можна лише, якщо людина за життя дала на це згоду.
Законопроектом також встановлюються обмеження для прижиттєвого донорства. Передбачається, що вилучення анатомічних матеріалів у живого донора можливе у разі родинного донорства або перехресного донорства.
Не можуть посмертно бути донорами ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними а також ті, особистість яких невстановлена.
Повний текст документу “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині“.
Більше новин на: https://yavoriv-info.com.ua

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ