Вибори у Верховну раду

Дострокові вибори в Раду пройдуть в Україні 21 липня 2019 року.

Склад Верховної ради IX скликання буде обраний на парламентських виборах 2019, які в Україні пройдуть достроково – 21 липня.

Вибори до Верховної ради в Україні проходять кожні 5 років в останню неділю жовтня. Чергові парламентські вибори повинні були відбутися 27 жовтня 2019 року.

Однак після обрання на посаду глави держави Володимир Зеленський під час церемонії інавгурації, що відбудеться 20 травня оголосив про розпуск Ради VIII скликання і намір провести вибори достроково.

Причинами розпуску парламенту, за заявою Зеленського, стали низька довіра українців до цього органу влади та фактичну відсутність коаліції.

Заявивши про розпуск парламенту, 21 травня Зеленський зустрівся з головами фракцій для консультації про дострокові вибори. У той же день він підписав відповідний указ про припинення повноважень парламенту і проведення позачергових виборів у Раду в неділю, 21 липня.

Згідно ст. 77 Конституції україни, позачергові вибори до Верховної ради проводяться в період 60 днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення її повноважень. А виборча кампанія і реєстрація партій-кандидатів у ЦВК стартує на наступний день з дня публікації указу.

Подача документів у Центральну виборчу комісію повинна завершитися за 30 днів до дня виборів.

Не пізніше двох тижнів після голосування, ЦВК оголосить офіційні результати парламентських виборів, а перша сесія Верховної ради IX скликання може початися вже 31 серпня 2019.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ