Від сьогодні в Україні змінюється розподіл на карантинні зони: що чекає на Львівщину

В Україні кількість хворих на коронавірус COVID-19 перевищує вже 90 тисяч. У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про різке зростання недужих з важким перебігом хвороби. Лідерами за кількістю інфікованих є столиця, Львівщина та Чернівці. Завантаженість ліжок у цих регіонах – понад половини. Вже від сьогодні, 17 серпня, в Україні впроваджують нову модель адаптивного карантину.

Про це повідомляє ТСН.

Так, без масок заборонено перебувати у громадському транспорті та приміщеннях. А далі вже все буде залежати від зони, в яку потрапить конкретний район чи навіть місто.

«Зелена», «жовта», «помаранчева» та «червона» – до якої з них потрапляє конкретний населений пункт, визначатимуть за трьома показниками:

– заповненість ліжок у медзакладах;
– середня кількість тестувань;
– показник захворюваності.

Найсуворіші обмеження в «червоній зоні». І зараз в ній опинились 8 адміністративно-територіальних одиниць. Це місто Дубно, Біляєвка Одеської області, Самбір Львівської та кілька районів в Івано-Франківській, Рівненській та Чернівецькій областях. Власне ці населені пункти повертаються до карантину, який був у квітні. Заборонений громадський транспорт, робота салонів краси, торговельно-розважальні центри, масові заходи, міжміське сполучення.

І якщо ситуація не зміниться, то саме в цих населених пунктах діти не підуть від 1 вересня до школи та в садочки. Але міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, виправити цю ситуацію ще є можливість: «Цей рівень встановлюється чітко на 14 днів. Ми можемо прогнозувати потім. В залежності від ситуації він може змінюватись. Якщо ми кажемо про школи, то червоний рівень від 17 числа, а перше вересня це вівторок. То якщо вони попрацюють, якщо на території цього району або міста будуть дотримуватись всіх правил, я впевнений, що ситуація може відразу виправитись».

У навчальних закладах, які опинились в «помаранчевій» зоні, обмежать кількість людей на лекціях – не більше 20 студентів. Нині в цій зоні опинилась фактично вся Львівська область і сам Львів. Обмежать там і діяльність спортзалів, проведення масових заходів, відкладуть планові операції, громадський транспорт братиме лише половину пасажирів від кількості місць.

Самбір у Львівській області опинився у червоній карантинній зоні. У місті мають посилити обмеження. Зокрема, не працюватимуть ТРЦ, заклади громадського харчування, не їздитиме міський транспорт, а на вокзалах не зупинятимуться потяги та автобуси міжміського призначення.

У 35-тисячному Самборі виявлено 178 інфікованих. Це єдине місто у Львівській області, яке увійшло до червоної зони.

Столиця від завтра опиняється в «жовтому» рівні небезпеки. І це означає, що окрім загальних правил, які є в «зеленій» зоні – дистанція та носіння масок, не більше 1 людини на 5 квадратних метрів, додається заборона роботи ресторанів та нічних клубів після 12 години ночі.

Медики відзначають загальноєвропейську тенденцію – більше хворіють люди віком від 20 до 40 років. Тому максимально намагаються обмежити розважальні заходи. В «жовтій» зоні закриють хостели. Заборонять відвідувати будинки для людей похилого віку.

А ще можливо доведеться відкласти гучне весілля чи день народження. Точно не варто поспішати замовляти ресторани. Адже кількість гостей на таких заходах обмежать – не більше 20 людей.

«Достатньо велика кількість випадків коронавірусної хвороби пов’язана саме зі святкуванням днів народження, весіль або інших таких заходів, коли збирається велика кількість людей. Кіцманський район (Чернівецька область), за наявною інформацією, саме з трьох весіль, які відбувались, і пішов хворіти і зараз він дійшов до « червоної» зони», – пояснив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Контролювати порушення мають місцеві органи та поліція. Заклади, які будуть порушувати такі норми, заплатять штраф від 170 тисяч гривень.

Переглядатимуть колір зони щотижня.

Але попри те, що кількість хворих щодня зростає, не всі дотримують навіть елементарних правил – це дотримання дистанції та маска в громадському місці.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ