Відбувся «Марш мільйона» в Києві

8 грудня 2013 року відбулося третє за ліком Народне Віче Революції Гідності (Євромайдану). Оскільки влада, на чолі з тодішнім Президентом Віктором Януковичем, проігнорувала вимоги попереднього Віче, то рівно через тиждень, в неділю, люди знову зібралися протестувати на центральних площах Києва та інших міст України. За різними оцінками, тільки в Київському мітингу взяло участь понад мільйон учасників.

Зі сцени Майдану виступили політичні, громадські та культурні діячі. Тодішній голова політради ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов оголосив намір почати блокаду урядових будівель в ценральній частині Києва. Також опозиція дала Віктору Януковичу 48 годин на виконання вимог Майдану. В іншому випадку пригрозили блокувати його резиденцію в Межигір’ї, що розташована недалеко від столиці України.

Після завершення офіційної частини заходу, мітингувальники організовано рушили до урядового кварталу де за декілька годин спорудили кілька барикад та блок постів, чим фактично заблокували роботу всіх урядових установ. Зокрема, були заблоковані вулиці Грушевського, Лютеранська, Круглоуніверситетська, перехрестя Шовковичної та Богомольця.

За планом організаторів, у випадку подальшого ігнорування вимог Майдану владою, вони планували постійно розширювати блокаду на нові вулиці та урядові установи. Саме з цього дня активну роль в революції почав відігравати «Автомайдан», який особливо відзначився в блокуванні заміської резиденції Януковича в Межигір’ї днями пізніше.

Також в цей день відбулася інша, не менш знакова подія, а саме — повалення пам’ятника Леніна на бульварі Шевченка в центрі Києва. Нагадаємо, що перша спроба повалення відбулася неділею раніше та була зупинена міліцією. Але цього дня мітингувальники виявилися краще підготовленими і їм, за допомогою тросів, вдалося таки повалити тоталітарний ідол минулого та розібрати його на сувеніри. А так як міліція не втручалася, то і жодного сувеніру їм не дісталося.

Саме ця акція стала початком історичного всеукраїнського флешмобу під назвою «Ленінопад». В результаті ленінопаду тільки за зиму 2013-2014 років по всій Україні було знесено чи пошкоджено сотні ідолів радянського тоталітарного режиму.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ