Відповідальність за незаконну вирубку лісу

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає суворіші покарання за незаконну вирубку лісу та його контрабанду.
За відповідний законопроект №5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» проголосували 234 народних депутати.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Згідно із документом, обсяг внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів не повинен перевищувати 25 мільйонів кубометрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання лісоматеріалів у попередньому році.
Законом у Кримінальному кодексі України встановлюється, що переміщення через митний кордон поза митним контролем лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів, заборонених до вивезення за межі митної території України, карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.
Та сама дія, вчинена особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 201, 201-1, 246 ККУ, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
Дії, передбачені ч. 1 або 2 цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, — караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.
Також визначається, що незаконна рубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, — караються штрафом від 1 тисячі до 1,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на термін до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.
Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, — караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
Також в Кодексі України про адмінправопорушення підвищуються штрафи за:
– незаконну рубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка;
– знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами.
Закон набуває чинності 1 січня 2019 року.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ