Відтепер гуртожитки не закриватимуть на ніч для студентів

Міністерство освіти оприлюднило лист від 31.10.2017 «Щодо дотримання прав мешканців гуртожитків», адресований керівникам закладів вищої освіти, де йдеться про недопустимість встановлення часових обмежень доступу до гуртожитків для студентів, які там мешкають.
До міністерства звернулася Українська асоціація студентів зі скаргою на почастішання випадків порушень прав студентів, які мешкають у гуртожитках, зокрема, безпідставне їх виселення та залучення до примусових робіт.
Також у організації наголосили, що трапляються непоодинокі випадки встановлення у внутрішніх документах ВНЗ обмежень щодо доступу мешканців до гуртожитків у нічний час.
«Чинними законами України не передбачено будь-яких обмежень стосовно користування здобувачами вищої освіти – мешканцями гуртожитків своїм житловим приміщенням у певний час доби. Більш того, ЗУ від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» було внесено зміни до пункту 8 частини першої статті 62 ЗУ «Про вищу освіту», які прямо передбачають право осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, на забезпечення гуртожитком та цілодобовим доступом до нього», – наголошує Українська асоціація студентів.
Водночас організація зазначає, що мешканці гуртожитку мають право на безумовний доступ до нього у будь-який час доби, незалежно від причин спізнення чи будь-яких інших обставин.
Отож, МОН звернулось до керівників вишів зі закликом не встановлювати часові обмеження доступу до гуртожитку для його мешканців.
«Додатково до зазначеного інформуємо про неможливість безпідставного виселення, залучення до примусових робіт в т.ч. чергувань здобувачів вищої освіти – мешканців гуртожитків та недопустимість безпідставного проникнення до житла (кімнати гуртожитку)», – заявило МОН у своєму листі.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ