Визначать авторів кращих проектів в галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР

Львів готується до відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки. 29 жовтня о 16.30 год. у малій сесійній залі Ратуші (пл. Ринок, 1, кабінет 230) відбудеться засідання конкурсної комісії для здійснення конкурсного відбору серед кандидатів на отримання одноразової грошової винагороди відповідно до Програми преміювання авторів кращих проектів в галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР на 2018−2019 рр.

Згідно із програмою 10 авторів кращих проектів у галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР отримають одноразові грошові винагороди у розмірі 25 тис. грн.

«В цьому році відзначаємо сторіччя ЗУНР, і важливо, щоби цей рік дав поштовх для дослідження цієї тематики. Бо місту, громаді потрібні такі дослідження, і вони мають бути публічні, бо маємо розуміти уроки історії, маємо брати приклад і маємо знати свою історію. Наше головне завдання — зробити максимально публічною цю програму, щоби всі, хто досліджує цю тему, зрозуміли, побачили запит міста, і захотіли взяти участь в цій програмі. Тому ми запросимо до журі знаних людей», — розповів Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

Як уточнила директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда, місто у такий спосіб хоче вшанувати роботу істориків та дослідників, які працюють над темою Листопадового Чину та ЗУНР. Загалом з бюджету міста на реалізацію Програми передбачено 250 тис грн. Місто пропонує визначити 10 премій по 25 тис грн.

«Ми готуємо програму відзначення століття Західноукраїнської Народної Республіки, і важливо, що там будуть різноманітні заходи, скеровані на різні цільові аудиторії: це будуть і культурні заходи для широкого загалу, і дискусійні речі, лекції, де будуть задіяні історики, дослідники ЗУНРу, які можуть фахово розкрити різні постаті. Ми щиро віримо, що ця подія дасть поштовх і мотивацію якомога більше вивчати історію і усвідомлювати самих себе. Нам дуже важливо як мерії підтримувати дослідників. Ми хочемо почати таку просвітницьку кампанію саме про значення цієї події в історії України і для нас українців теперішнього покоління», — розповіла Наталія Бунда, директор департаменту розвитку ЛМР.

З її слів, переможців Програми обиратиме конкурсна комісія з незалежних експертів.

Як повідомляють в управлінні культури Львівської міської ради, Програма відзначення 100-ліття ЗУНР спрямована на підвищення рівня обізнаності громадськості з важливим історичним періодом у історії державотворення Західноукраїнської Народної Республіки 1918−1919 років. Мета Програми буде реалізована через комплекс заходів, подій та проектів із широким залученням різноманітних установ, організацій та громадськості.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ