Вознесіння Господнє

У 2017 році Вознесіння Господнє припадає на 25 травня й вважається одним із найголовніших свят для християн.
В Євангелії говориться, що після свого воскресіння Христос перебував на землі ще 40 днів. Вважається, що саме в цей день Ісус потрапив в Рай і так закінчив свій земний шлях. На згадку про цю подію і про обіцянку Христа про друге пришестя і прийнято відзначати свято Вознесіння Господнього.
Свято Вознесіння не має фіксованої дати і є перехідним церковним святом. Цікаво, що кожен рік свято завжди припадає на четвер. У цьому простежується прямий зв’язок з Великоднем. Справа в тому, що число 40 не ділиться на 7 без залишку, тому дата свята ніяк не може припадати на будь-який інший день, крім четверга.
Католики святкують Вознесіння в один день з православними. Відмінність полягає лише в тому, що починають відзначати свято за три дні до призначеної дати.
З давніх-давен вважалося, що протягом всіх 40-ка днів, починаючи Великоднем і закінчуючи Вознесінням, ворота пекла і раю залишалися відкритими. У цей період душам померлих праведників дозволяється перебувати на Землі, а душі грішників – не відчувають пекельні муки.
Згідно з древніми писанням, в цей день Христос вбрався в образ бродяги і подорожував, спостерігаючи, як до нього ставитимуться люди. Саме тому в день Вознесіння, церква рекомендувала парафіянам приділяти особливу увагу благодійності – допомагати бідним і бездомним.
За традицією напередодні Вознесіння печуть млинці, дівчата водять хороводи, в церквах проводяться служби.
Також в цей день радять уважно спостерігати за погодою. Якщо на Вознесіння вона була хорошою, то такою протримається й до дня Святого Михайла (21 листопада). Дощ вважався поганим знаком – віщував хвороби і неврожай. Роса в цей день вважається цілющою, а трави підсилюють і зберігають свої лікувальні властивості до настання Івана Купала (7 липня).
У народі Вознесіння традиційно пов’язують з урожаєм і зростанням. Свято припадає не зміну сезонів в сільському господарстві.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ