ВР затвердила збільшення штрафів за порушення ПДР

ВР схвалила у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху №2695.

Про це інформує УНН.

“За” документ проголосували 325 парламентарів.

З документу повністю виключена норма про профілактичну зупинку автомобілів з метою пошуку водіїв-порушників, зокрема, тих, які керують автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Також з законопроекту виключену норму про обов’язковість виходу з транспортного засобу на вимогу поліцейського. Водночас у законопроекті залишилася норма про так звані автомобілі-фантоми — які можуть фіксувати порушення на дорогах. Такі авто не мають розпізнавальних знаків, однак, відповідні попереджувальні знаки щодо наявності таких авто на тій чи іншій дорозі, мають бути встановлені.

Мінімальний штраф за порушення ПДР запропоновано підвищити до 510 гривень. Зокрема, такий штраф передбачений:
– за не пристебнутий ремінь;
– неосвітлений номерний знак;
– розмова по телефону за кермом без гарнітури;
– порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону;
– відсутність шолома у мотоцикліста.

За втечу з місця дорожньо-транспортної пригоди мають бути підвищені до 3,4 тисяч гривень (наразі 255 грн). Такий же штраф у розмірі 3,4 тисяч грн пропонують ввести за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год. При цьому за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год будуть штрафувати на 340 грн.

Незначно підвищується штраф за ненадання переваги в русі бригадам “швидкої”, поліції, аварійним службам — до 680 грн. Створення аварійної ситуації — 1145 грн, а за порушення, що призвело до ДТП — 850 грн.

Якщо водій забув права, то це коштуватиме йому 450 грн, а якщо ж людина сіла за кермо немаючи прав, то доведеться сплатити 3,4 тисячі грн.

Якщо водій перебував у стані алкогольного сп’яніння, йому буде загрожувати штраф в розмірі 17 тисяч грн (зараз 10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік. За повторне порушення протягом року — 34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій за подібним порушенням попадеться в третій раз — штраф 51 тисяча грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація транспортного засобу.

Зростуть штрафи і для пішоходів. За перехід у недозволеному місці доведеться сплатити 255 грн (замість 51 гривні).

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ