Всесвітній день анестезіолога

Для переважної більшості людей чутливість до болю є істотним чинником, коли мова заходить про необхідну, іноді термінову медичну допомогу, особливо при оперативному втручанні. Перевищення больового порогу при хірургічних операціях для людини може стати фатальним результатом і це спостерігалося протягом багатьох сторіч.

Одне з перших рішень цієї проблеми запропонував в першому столітті до нашої ери давньогрецький лікар і філософ по імені Діоскорид. Мандруючи разом з римською армією і займаючись медичною практикою, за імператора Нерона, він звернув увагу, що застосування снодійних та заспокійливих ліків, які виготовлялися з мандрагори, дозволяє проводити більш успішне хірургічне втручання, відповідно і шансів на одужання у поранених воїнів ставало більше. Саме він першим і застосував, відому в наші дні, термінологію – «анестезія», процедура зменшення чутливості нашого тіла або ж його частин аж до повної зупинки сприйняття інформації про зовнішне навколишне середовище або власний хворобливий стан.

Прогрес не стояв на місці і пізнання людини в цій галузі призвели до того, що анестезіологія була виділена в окрему гілку медицини, яка зараз невід’ємно супроводжує не тільки хірургію та її відгалуження, але і психіатрію, наркологію. Людство суттєво просунулося в пізнаннях медицини і кожна її гілка заслужила окремої уваги та шанування, адже в цілому все це покликане сприяти найдорожчому, що у нас є – збереженню нашого життя. Так, щороку 16-го жовтня, відзначається Всесвітній день анестезіолога. Саме в цей день, в далекому 1846-му році, американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. В якості анестетика він застосував інгаляцію діетилового ефіру.

Зараз в сучасній медицині розрізняють не тільки загальну, але і місцеву, а також спинномозкову анестезію. Препарати і методологія для проведення анестезії постійно удосконалюються.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ