Всесвітній день біженців

20 червня, за резолюцією ООН від 4 грудня 2000 року, у світі відзначають всесвітній день біженців.
Біженці – це особи, які змушені залишити свою країну з обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками расової, релігійної приналежності, громадянства, приналежності до певної соціальної групи або політичних поглядів.
Права біженців та умови надання статусу біженця закріплено у Конвенції про статус біженців 1951 р. Україна приєдналась до цих міжнародних угод у 2002 році.
Україна протягом останніх років зробила значні кроки з приведення інституту притулку до світових стандартів. Після створення у грудні 2010 року Державної міграційної служби, у 2011 році в Україні прийнятий та почав діяти принципово новий Закон «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Цим законом запроваджено, окрім статусу біженця, додатковий та тимчасовий захист, а також приведено до міжнародних стандартів та вимог Конвенції про статус біженців 1951 року критерії, умови та процедури надання захисту. Рішення про надання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, приймається колегіально, після вивчення всіх обставин та наявної інформації. Будь-яка дискримінація або ж надання переваг в залежності від країни походження або інших ознак є повністю виключеними.
Важливим пріоритетом у роботі Державної міграційної служби України з біженцями є їх інтеграція в українське суспільство. У серпні 2012 року було затверджено План заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року. Цей план передбачає, зокрема, удосконалення нормативно-правової бази із забезпечення реалізації прав біженців, розвитку міжнародного співробітництва, заходи з формування толерантного ставлення до біженців в українському суспільстві, забезпечення навчання української мови, історії, культури та законодавства, сприяння у працевлаштуванні біженців тощо.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ