Всесвітній день боротьби з гепатитами

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитами, оголошений Міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами /World Hepatitis Alliance/, об’єднуючим більше 200 асоціацій хворих на гепатити по всьому світу. У всесвітньому масштабі цей день відзначається вже не вперше. Міжнародна акція покликана підвищити обізнаність світової спільноти про проблему розповсюдження вірусних гепатитів.
Перший Всесвітній День боротьби з вірусними гепатитами був запроваджений у 2008 році, щорічні заходи, присвячені Дню боротьби з гепатитом, проводяться 19 травня. Мета цих заходів – підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань, охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям з гепатитом В і С.
Статистика свідчить, що в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо, С) іноді називають “лагідним убивцею”.
Існує 8 типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Вірусний гепатит А та Е –це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, зокрема, статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).
Пам’ятайте, захворювання легше попередити ніж лікувати його наслідки. При перших симптомах захворювання викликайте лікаря або звертайтесь до ЗОЗ. До приїзду швидкої медичної допомоги хворого слід ізолювати від оточуючих.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ