Всесвітній день дикої природи

20 грудня 2013 року шістдесят восьмої сесією Генеральної Асамблеї ООН прийнято резолюцію, якою постановлено відзначати 3 березня День дикої природи. У резолюції з цього приводу зазначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту.
Саме 3 березня 1973 року було прийнято Конвенцію, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни, відому як СІТЕС. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин.
Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна.
Всі держави учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту від надмірної експлуатації диких тварин та рослин в міжнародній торгівлі.
Об’єктами регулювання конвенції є не тільки живі тварини та рослини, а також і загиблі.
Метою Конвенціїї є гарантування, що міжнародна торгівля дикими тваринами і рослинами не буде створювати загрози їх виживанню.
Під торгівлею – розуміють експорт, рекспорт, імпорт, та інтродукцію з моря.
Дія Конвенції поширюється не лише на цілих тварин, а й на їх частини, та похідні від них, які легко можуть бути впізнанні. Також це можуть бути особисті предмети або предмети домашнього вжитку (хутрові речі, сувенірні вироби), ідентифіковані як частина об’єктів.
Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань в екологічній сфері. А саме, забезпечення виконання Конвенції про міжнародні торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення . Вказані дії насамперед орієнтовані на ліквідацію міжнародних ринків об’єктів тваринного та рослинного світу, що з різних причин ставлять їх під загрозу зникнення.
Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року.
Захищати диких тварин може кожен з нас.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ