Всесвітній день океанів

Більше 70% поверхні Землі покрито світовим океаном, він займає майже три чверті її поверхні. Вчені поділяють світової водний басейн на чотири великі океану: Атлантичний, Індійський, Тихий і Північний Льодовитий. Вивченням океанів займається океанологія.
На Міжнародній конференції на вищому рівні, яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), був запропонований новий свято — Всесвітній день океанів.
З цього часу свято відзначається всіма, хто має навіть найвіддаленіше відношення до Світового океану. Сьогодні співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.
У 2008 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила, що починаючи з 2009 свято відзначатиметься офіційно. Таким чином, людство отримало ще одну можливість силами всіх людей зберегти природу в її кращому вигляді, подбати про флору і фауну океану. Турбота про океан послужить перешкодою до вимирання багатьох видів рослин і тварин.
Інтенсивне вивчення океанів почалось в другій половині 20 століття. Основним методом дослідження океанських глибин був метод ехолокації, за допомогою якого були складені детальні карти глибин океану, були відкриті основні форми рельєфу океанічного дна.
4c660d45879fea76d0dcbc7c83d26394

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ