Всесвітній день повітряних зміїв

Повітряні змії (ще їх називають «літуни» або «кайти») — це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою — щоб задобрювати богів, доставляти повідомлення, підіймати в небо прапори, прогнозувати погоду, надсилати радіосигнали. Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт, але важливо пам’ятати, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків. Доказом того, що повітряні змії досі викликають цікавість та захоплюють людей в різних країнах, є особливе свято — Всесвітній день повітряних зміїв, який щороку відзначають 16 серпня.

За однією з версій, приблизно 3 тисячі років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Для цього в Піднебесній були всі необхідні матеріали — легка шовкова тканина, міцні мотузки, а також пружний бамбук для каркасу. Спершу китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту видавати звуки, схожі на музику.

Існують документальні свідчення того, що в 200 році до нашої ери китайський полководець з династії Хань використовував повітряних зміїв як засіб для визначення правильної відстані. Давні китайські легенди розповідають, що літунів застосовували для влаштування феєрверків — щоб налякати армію супротивника, а також для підйому в небо розвідників перед вирішальною битвою.

За іншою версією, повітряні змії могли вперше з’явитися в Малайзії, але фактом є те, що вони швидко розповсюдилися по всій Азії. У різних народів вони здобули різне застосування — серед іншого, як новий спосіб риболовлі, засіб для відлякування птахів від посівів, підйомник будівельних матеріалів, зрештою, просто як цікава розвага.

В деяких країнах повітряний змій набув релігійного значення — наприклад, в Кореї для новонароджених дітей запускали літунів і вірили, що разом з ними від малюків відлітають всі невдачі та біди. В Таїланді повітряними зміями задобрювали богів у сезон дощів, прохаючи їх не затоплювати поля.

Іноді літунів використовували з недобрими намірами — згідно з японською легендою, один злодій, щоб вкрасти золоту статую з верхівки палацу, намагався піднятися на дах за допомогою повітряного змія. Щоправда, план не спрацював — зловмисника побачили охоронці та жорстоко покарали. Вважається, що повітряні змії потрапили до Японії з Китаю разом з місіонерами – буддистами в VII столітті, а звідти розповсюдилися по всьому Тихоокеанському регіону.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ