Всесвітній день свободи преси

Всесвітній день свободи преси — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 3 травня.
Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.
Всесвітній день свободи преси покликаний нагадати суспільству, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача, і що тиск з боку влади просто неприпустимий. Цензура, створення перешкод для обміну інформацією, залякування та пряме втручання в діяльність ЗМІ є загрозою демократії, розвитку та загальній безпеці.
Невирішеними проблемами преси в Україні залишаються тенденційність багатьох публікацій, яка пояснюється залежністю ЗМІ від власників, що найбільш характерно для регіональної преси, припинення процесу укладення угод про принципи редакційної політики між власниками ЗМІ та журналістами.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ