Всесвітній день водно-болотних угідь

Всесвітній день водно-болотних угідь (World Wetlands Day) відзначається щорічно 2 лютого починаючи з 1997 року. Саме в цей день 1971 року в Ірані був підписаний важливий документ для захисту водно-болотних угідь, а саме «Рамсарська конвенція» (від іранського міста Рамсар).
Головною ціллю конвенції є захист водно-болотних угідь від діяльності людини. В документі також зазначається, що збереження та раціональне використання водно-болотних угідь є важливою умовою стійкого розвитку в усьому світі. Водно-болотні угіддя відіграють важливу роль в екосистемі нашої планети оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природнім місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин.
На даний час до «Рамсарської конвенції» приєдналися більше 160 держав, а загальна кількість охоронюваних нею угідь перевищила 2000 з загальною площею більше 200 мільйонів гектарів. Головною умовою для приєднання країни до конвенції є наявність на її території хоча б одного охоронюваного водно-болотного угіддя міжнародного значення.
Україна поновила членство в Рамсарській конференції з часів СРСР в 1996 році. Сьогодні, на території нашої держави нараховується 33 водно-болотних угіддя міжнародного значення загальною площею 676 тисяч гектарів. Вони були включені до офіційного переліку рамсарських угідь в 1998 та 2005 роках. В 2011-12 роках Кабінет міністрів України розпорядився надати статус міжнародних ще 19-тьом водно-болотним угіддям. Всі вони розташовані в межах природно-заповідного фонду України.
Згідно 1 статті конвенції такими угіддями вважаються райони боліт, драговин, торфовищ, природних чи штучних водойм, морських акваторій глибина яких не перевищує 6 метрів тощо. Для визначення, яким угіддям надається міжнародний статус існує система критеріїв, а саме: типовість та унікальність екосистем для біогеографічного регіону, існування там рідкісних рослин та тварин тощо. Крім того, постановою Кабінету міністрів в 1996 році був затверджений порядок надання водно-болотним угіддям статусу водно-болотних угідь міжнародного значення.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ