Всеукраїнський з’їзд «Муніципальних Варт» України

До Львова з’їдуться муніципали зі всієї України – вимагатимуть змін до законодавства.
17 березня у Львові відбудеться Всеукраїнський з’їзд «Муніципальних Варт» України. З’їзд розпочнеться о 14:00 год. в малій сесійній залі Львівської міської ради. Основні питання, які розглядатимуться під час зустрічі, – це вирішення питань щодо внесення змін в законопроект «Муніципальна Варта», підписання та надіслання спільного листа Президенту України з вимогою ввести поняття «Муніципальна варта» та окреслити її основні завдання.
Як розповідають організатори заходу, на сьогоднішній день склалася неоднозначна ситуація в сфері практичного правозастосування, вчасного та належного реагування, превентивності (запобігання) в частині реагування Національною поліцією на окремі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Зокрема питання, які стосуються:
– порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини;
– порушення правил користування засобами автомобільного транспорту та електротранспорту;
– порушення правил перевезення пасажирів при наданні послуг з перевезення пасажирів;
– безквитковий проїзд;
– пошкодження таксофонів;
– порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями;
– порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів;
– порушення правил паркування транспортних засобів;
– порушення правил стоянки/зупинки транспортних засобів;
– знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення населених пунктів;
– порушення правил тримання собак і котів;
– порушення правила торгівлі пивом, алкогольними слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами;
– порушення правил торгівлі на ринках;
– торгівлі з рук у невстановлених місцях;
– куріння тютюнових виробів у заборонених місцях;
– розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді;
– доведення неповнолітнього до стану сп’яніння;
– порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування;
– азартних ігор, ворожіння в громадських місцях;
– порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.
За словами організаторів з’їзду, з об’єктивних причин Національна поліція не має змоги вчасно та в повному об’ємі реагувати на ці правопорушення, що відбуваються в населених пунктах, а особливо у великих містах України. Тому ці статті, в переважній більшості, не беруться ними до уваги, що викликає відчуття незахищеності та обурення серед населення, а також відчуття вседозволеності серед порушників.
У зв’язку з цим постала потреба в створені недержавних суб’єктів правоохоронної діяльності та надання їм офіційного статусу для посилення ролі влади на місцях та підтримки належного рівня громадського порядку в рамках децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. Тому одним з основних завдань з’їзду буде підписання та надіслання спільного листа Президенту України з вимогою ввести поняття «Муніципальна варта», окреслити її основні завдання та закріпити за нею чітко визначенні статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, що стосуються вищезгаданих правопорушень.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ