Вшанування пам’яті Т.Г. Шевченка: 159 років з дня смерті митця

Видатний письменник Тарас Шевченко помер від хвороби серця 10 березня в 1861 році у віці 47 років.

За 14 років до смерті автор “Кобзаря” був заарештований і ув’язнений в казематі в Петербурзі. Пізніше був висланий у віддалені місця Російської імперії. Незважаючи на заборону писати і малювати, Шевченко створив на засланні чотири книжки і кілька поем.

Поет був звільнений за три роки до смерті. Незважаючи на підірване здоров’я, він активно займався просвітницькою діяльністю. Підготував до друку “Буквар” для вечірніх шкіл (був випущений накладом у 10 тисяч примірників за рахунок автора). У 1860 році першим у Російській імперії одержав звання академіка гравюри.

Шевченка був похований на Смоленському кладовищі в Петербурзі, а через два місяці труну з його прахом, згідно з його заповітом, перевезено в Україну і поховано на Чернечій горі біля Канева.

На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятника Тарасу Шевченку в світі: 1256 в Україні і 128 за кордоном – у 35-ти країнах.

В Україні найбільша кількість пам’яток встановлено в Івано-Франківській області – 199, за ній йдуть Львівська -187, Тернопільська – 165 і Черкаська – 102.

За кордоном найбільше пам’яток 30 встановлено в Росії. Є пам’ятники в Казахстані, США, Канаді, Білорусії, Польщі, Молдові, Бразилії, Аргентині, Франції.

В Україні перший пам’ятник Шевченка (його бюст) був встановлений у Харкові в садибі Алчевських у 1881 р.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ