Всіх мобільних абонентів в Україні хочуть поставити на облік

Держспецзв’язку пропонує обов’язкову реєстрацію всіх абонентів мобільного зв’язку в Україні. Відповідний законопроект розміщений на сайті Держспецзв’язку.
Держспецзв’язку пропонує зберегти за клієнтами стільникових операторів право укладати договір у письмовій або будь-який інший формі, але хоче зобов’язати телеком-компанії збирати персональні дані всіх користувачів.
Установа пропонує відродити практику ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів.
Як пише в пояснювальній записці до законопроекту Держспецзв’язку, відсутність системи реєстрації абонентів та унікальних кодів мобільних пристроїв ускладнює проведення заходів з національної безпеки “в умовах кібернетичних загроз”.
“Крім того, вимагає уваги ситуація з використанням різноманітного кінцевого обладнання (айфони, Айпад, комунікатори, смартфони, мобільні телефони і так далі) на тлі зростаючого спектру надання послуг на базі телекомунікацій, бо неконтрольована кількість кінцевого обладнання в обігу сприяє поширенню “мобільного шахрайства” і інших кібернетичних злочинів”, – йдеться в записці.
Держспецзв’язку пропонує надати відомствам три місяці на адаптацію своїх нормативних актів.
Національна комісія з питань регулювання зв’язку у вівторок на черговому засіданні схвалила законопроект Держспецзв’язку, але зі значними зауваженнями. Комісія запропонувала збільшити перехідний період до півроку.
Другу частину законопроекту (щодо реєстрації IMEI-кодів) НКРЗІ порахувала дуже сірою. І сподівається на те, що адміністрація зв’язку її допрацює.
Представники мобільних операторів критикують законопроект.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ