Вступ – 2017

У середу, в Україні розпочинається вступна кампанія. Це означає, що десятки тисяч абітурієнтів подаватимуть свої документи у ті вищі навчальні заклади, які обрали з-поміж інших. Цього року вступна кампанія мало чим відрізняється від минулорічної, однак є низка моментів, на які варто звернути увагу.
1) Подання заяв.
Цьогоріч вступники можуть подати до дев’яти заяв на місця державного та регіонального замовлення не більше, ніж з чотирьох спеціальностей. Подання заяв на навчання за контрактом не обмежується.
Щоб подати заяву в електронному вигляді, вступник повинен зареєструвати особистий кабінет. Реєстрація кабінетів відбувається на інтернет-сайті http://ez.osvitavsim.org.ua з 29 червня до 18:00 до 25 липня 2017 року. Станом на 10 липня кількість електронних кабінетів вступників перевищила позначку в 100 тисяч – це майже половина від тієї кількості вступників, яка очікується цього року.
Для того, щоб оперативно виявити та виправити помилки у роботі системи, вступникам було надано можливість почати реєструвати свої електронні кабінети за 2 тижні до подання заяв.
Подання заяв буде відкрите до 18:00 26 липня. Але в МОН рекомендують всім вступникам активізуватися та не зволікати з реєстрацією, бо за статистикою більшість відмов у створенні електронних кабінетів наразі – це помилки у сертифікатах ЗНО та атестатах. Для їх виправлення вступнику необхідно звернутися до регіонального центру УЦОЯО (перелік за посиланням) або до обласних департаментів/управлінь освіти відповідно.
Варто пам’ятати, що прийом заяв та документів для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів завершиться швидше – 20 липня о 18:00.
Подавати заяву на вступ цього року, як і торік, можна тільки у електронній формі. Особисто заяви подають лише ті, хто має спеціальні умови на участь у конкурсі; право на зарахування за квотами; розбіжності в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в документі, що посвідчує особу, та у сертифікаті ЗНО. Паперова заява подається особисто до приймальної комісії ВНЗ.
2) Творчі конкурси та співбесіди.
Після подання заяв абітурієнти отримають інформацію про проведення творчих конкурсів, іспитів та співбесід. В усіх ВНЗ вони відбуватимуть в різний час. Як пише Osvita.ua, творчі конкурси проводяться у кілька сесій з 17 до 26 липня включно; вступні іспити проводяться з 21 до 26 липня включно, а співбесіди – з 21 до 23 липня включно.
3) Формування рейтингових списків та зарахування.
Рейтинговий список вступників, які вступають на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, творчих конкурсів або вступних іспитів із повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням оприлюднюється не пізніше 12:00 1 серпня.
Рейтинговий список осіб, рекомендованих до зарахування за результатами співбесіди та за квотами-2, з повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням здійснюється не пізніше 12:00 години 24 липня. Вступники, які отримали рекомендації, повинні виконати вимоги до зарахування на місця державного замовлення до 18:00 години 25 липня, а також подати письмову заяву про виключення з конкурсу на інші місця державного замовлення. Зарахування цієї категорії вступників за державним замовленням відбувається не пізніше 12:00 години 26 липня. Зараховані особи впродовж 26 липня виключаються з конкурсу на інші місця державного замовлення.
Строки та терміни прийому заяв, проведення творчих конкурсів, співбесід, вступних іспитів, оприлюднення рейтингових списків, зарахування вступників на місця державного замовлення, які вступають на навчання для підготовки військових фахівців з вищою освітою, визначаються Правилами прийому навчального закладу. Вищі військові навчальні заклади та військові підрозділи вищих навчальних закладів забезпечують виключення зарахованих на місця державного замовлення вступників з конкурсу на інші місця державного замовлення не пізніше 23 липня.
4) Списки вступників.
Рейтингові списки до зарахування оприлюднять 1 серпня. До 5 числа абітурієнти, рекомендовані до зарахування, повинні подати оригінали документів. Через два дні – 7 серпня – вузи оголосять списки зарахованих на бюджет, на контрактне навчання – до 30 вересня. При цьому в 2017 році буде всього одна хвиля зарахування, а не три за рахунок розставляння абітурієнтами пріоритетності заяв. Відмова від другої і третьої хвилі дозволить зарахувати пільговиків на звільнені в результаті конкурсного відбору бюджетні місця, пояснює Шаров. Для спеціальностей, на які важко набрати студентів, список будуть «підтягувати» після зарахування пільговиків.
5) Гаряча лінія для вступників.
З 29 червня до 28 серпня МОН у партнерстві з Фондом «Відкрита політика» організувало роботу «гарячих телефонних ліній» щодо вступної кампанії 2017. За цими номерами можна отримати консультації стосовно вступу до вищих навчальних закладів, повідомити про факти порушення законодавства про вищу освіту тощо.
Номери «гарячих ліній»:
МОН: 38 (044) 287-89-29; 38 (068) 951-25-13 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita); 0 800 504 425 (безкоштовно!)
ЄДЕБО: 38 (044) 239-86-18.
«Гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика» у Києві: 38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ