Хто при владі у Львівській облраді

Найвищий індекс опозиційності у Львівській обласній раді демонструє ВО «Свобода», найвищий рівень про владності – Народний контроль.
20 березня 2018 року на сесії Львівської обласної ради були розглянуті питання, які фактично завершили цикл найважливіших рішень для регіону у 2018 році. Зокрема, маємо на увазі, звіти голови Львівської обласної держадміністрації Олега Синютки про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку та про виконання обласного бюджету за 2017 рік. Про це повідомляє Кристонопіль.Info.
Під час представлення свого звіту голова Львівської ОДА розсипався у подяках і похвалах депутатського корпусу обласної ради. Олег Синютка підкреслив особливу єдність виконавчої влади з найвищим представницьким органом в області. І справді, депутатський корпус був до деякої міри одностайним у виставленні оцінки голові обласної держадміністрації, підтримавши його звіт.
На попередній сесії обласної ради 30 січня 2018 року між фракціями ВО «Батьківщина» та Об`єднання «Самопоміч» ледь не відбулася суперечка щодо з`ясування опозиційності цих фракцій. Голова фракції ВО «Батьківщина» наголосив на тому, що Об`єднання «Самопоміч» формально не є членом опозиції в обласній раді, оскільки представник не зачитав заяву фракції про перехід в опозицію.
З огляду на початок виборчих перегонів у державі, ГО «Інститут соціології міст» вирішив з`ясувати позиції усіх фракцій у Львівській обласній раді та розрахувала індекси провладності і опозиційності політичних партій. Оскільки дуже часто центральні проводи політичних партій активно критикують політику Президента та реформи уряду, а на місцях їхні осередки співпрацюють з виконавчою владою, а це вже є питання політичної відповідальності перед своїми виборцями.
За основу розрахунку індексів ГО «Інститут соціології міст» взяв 5 найважливіших голосувань у Львівській обласній раді, а саме: щодо обласного бюджету за 2018 рік, щодо звіту про виконання обласного бюджету за 2017 рік, щодо програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2018 рік, щодо звіту про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку за 2017 рік та щодо звіту голови обласної ради за 2017 рік.
Ці голосування є фактично політичними, оскільки усі вони є реалізацією державного курсу Президента та уряду в регіоні за відповідний період. Теза про те, що за ці рішення не можна голосувати, бо не буде зарплати чи на Львівщину чекає велика соціально-економічна біда, не витримує критики.
Для цього в обласній раді і створюється більшість, яка формує керівництво обласної ради та призначає посади в постійних комісіях обласної ради. Відповідно, опозиція активно критикує рішення більшості обласної ради. Більшість бере на себе політичну відповідальність за всі рішення обласної ради. Але згадаймо також і те, що основним завданням обласного органу місцевого самоврядування, окрім затвердження бюджету, є також і контроль за використанням бюджетних коштів.
Особливістю цієї каденції обласної ради стало те, що особи, які належать до однієї партії – БПП, очолюють як виконавчу владу в області, так і обласний представницький орган. Насправді, депутатська більшість у Львівській обласній раді мала би бути нестабільною, оскільки теоретично нараховує 33 депутати включно з головою облради (БПП, Громадянська позиція та Народний контроль), а для проходження рішення потрібно 43 голоси. Втім, як показує практика, жодного політичного голосування в обласній раді не зірвано. Усі вони проходять за підтримки менших фракцій, які щедро дають голоси на підтримку влади в області.
За розрахунками індекс провладності фракцій політичних партій у Львівській обласній раді:
1) Народний контроль – 1,00;
2) УКРОП – 0,96;
3) Радикальна партія – 0,96
4) БПП – 0,93;
5) Народний Рух України – 0,92;
6) Громадянська позиція – 0,75;
7) ВО «Батьківщина» – 0,55;
8) Об`єднання «Самопоміч» – 0,23;
9) ВО «Свобода» – 0.
Індекс опозиційності фракцій політичних партій у Львівській обласній раді:
1) ВО «Свобода» – 0,9;
2) Об`єднання «Самопоміч» – 0,45;
3) ВО «Батьківщина» – 0,15;
4) Громадянська позиція 0,1;
5-6) БПП – 0,04;
5-6) Радикальна партія – 0,04;
7-9) УКРОП – 0;
7-9) Народний контроль – 0;
7-9) Народний Рух України – 0.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ