Як боротись зі слимаками

Слимаків у себе на городі зустрічав напевно кожен. На перший погляд, складається враження про невисоку шкодочинність цих молюсок. За останні роки слимаки дуже поширюються через потепління клімату. Зимують вони у вигляді яєць і дорослі особини. У середині – наприкінці травня виходять з грунту і починають інтенсивно живитися, щоб набрати масу. Вони живляться в основному городніми культурами. А якщо їх нема, то з’їдають бур’яни, квіти. Крім зниження врожаю слимаки погіршують товарні якості продукції, забруднюючи її виділеннями. Пошкоджуючи рослини, вони сприяють зараженню їх хворобами, через те, що переносять спори грибів – збудників хвороб.

Слимаки ведуть нічний спосіб життя. Вдень шкідники забираються під грудочки землі, ховаються під рослинами, а вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини, виїдаючи дірки у листі, плодах та ягодах, часто знищуючи всю рослину.

Знищити слимаків повністю досить складно, проте можна суттєво зменшити їх чисельність та шкодочинність. Найкращий час для боротьби з ними травень – липень.

Основні методи боротьби зі слимаками – агротехнічні. Не можна загущувати посадки, необхідно ретельно обробляти грунт, абсолютно видаляти бур’яни. Адже в загущених посадках, в заростях бур’янів непоганий мікроклімат для розвитку слимаків. Наші добровільні помічники: жаби, ящірки, їжаки, які охоче поїдають слимаків.

Борючись з бур’янами, ви знижуєте і шкідливість слимаків. Адже бур’янистими рослинами молюски харчуються до появи і після прибирання культурних рослин.

Восени, після збирання врожаю, дуже важливо не залишати на ділянці ніякої рослинності, якою можуть харчуватися слимаки. При дотриманні цього правила шкідники виявляться позбавленими їжі у вкрай важливий для них період розмноження, відкладуть менше яєць і їх чисельність в майбутньому році буде невисокою.

Механічний метод боротьби зі слимаками – це перш за все ручний збір молюсків (краще за допомогою пінцета), створення захисних смуг і канавок. Збирають слимаків з рослин та грунту і вдень у вологу погоду, особливо після дощу, і рано вранці – по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Для збору і знищення шкідників можна використовувати пастки – укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур’янів і бадилля), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3 – 5 м один від одного. Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків – хвої, піску, тирси, і мають у своєму розпорядженні навколо грядок з рослинами.

Народні методи. У боротьбі із слимаками можна використати і нашатирний спирт: 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і ним обприскати рослини. Обприскування найкраще проводити пізно ввечері або вночі, бо слимаки найактивніші з 21:00 до 2:00 години. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті , але має і недоліки-він нестійкий і швидко втрачає свої властивості.
Можна ввечері декілька разів з інтервалом 30—40 хвилин обпалити грядки суперфосфатом (25 грамів на 1 мкв.)або сумішшю вапна і тютюнового пилу(1:1).При попаданні цих речовин на шкідника він виділяє велику кількість слизу і гине.
На невеликих ділянках слимаків можна визбирувати і знищувати, заливаючи окропом.
Регулярно скошуйте траву, яка є поблизу ділянок з городиною, бо трава- ідеальне місце для сховку слимаків. Що стосується хімічного методу боротьби, то в Україні зараз в «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» не зареєстровано жодного препарату для боротьби зі слимаками.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ