Як не захворіти на лептоспіроз: поради фахівців

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання людей і тварин, що характеризується хвилеподібною гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, нервової системи. При важких випадках спостерігається жовтяниця, геморагічний синдром, гостра ниркова недостатність, менінгіт. Про інформує прес-служба ЛМР з посиланням на Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Вперше лептоспіроз, як самостійне захворювання, був описаний німецьким лікарем А. Вейлем у 1886 році., проте, попри численні дослідження та застосування сучасних методів терапії, смертність при важкій формі захворювання сягає 25−30%.
Лептоспіри нестійкі у зовнішньому середовищі. Миттєво гинуть при дії прямих сонячних променів, кип’ятінні, сушінні та при обробці дезінфікуючими засобами. У воді лептоспіри живуть більше місяця, у грунті зберігають життєдіяльність до 3-х місяців. На харчових продуктах вони живуть декілька днів і є стійкими до заморожування.
Джерело інфекції — дикі гризуни (щурі, миші), домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудника в зовнішнє середовище з виділеннями. Особливу небезпеку в зараженні можуть становити підвальні приміщення, де перебувають гризуни та забруднюють їх своїми виділеннями, водойми із застояною водою, болотисті місця. Зараження людей відбувається при вживанні інфікованих продуктів і води, догляді за хворими тваринами, під час купання у забрудненій водоймі, на рибалці, косовиці. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру (подряпини, тріщини, рани) та слизові оболонки. Від людини до людини захворювання не передається.
Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність з максимумом захворюваності в серпні — це час інтенсивних сільськогосподарських, будівельних, гідромеліоративних робіт, риболовлі та полювання.
Хвороба починається з ознобу, загальної млявості, температура тіла різко піднімається до 39−40 С°, з’являється нудота, блювота, головний біль, болі в попереку, суглобах, литкових м’язах. На 3−8-й день може з’явитися висип на шкірі тулуба і кінцівок, крововилив у сітківку ока, внутрішні органи. При появі цих ознак потрібно негайно звертатися до лікаря та пригадати, чи ви не купалися у ставках, де стояча вода, чи не мили руки брудною водою, чи не покусали вас гризуни.
Захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків, оскільки іноді хвороба протікає важко, з ускладненнями на нирки, печінку, очі. Найчастіше смерть настає від повної відмови роботи нирок. Тому так важлива своєчасна діагностика і госпіталізація людини, що захворіла на лептоспіроз. І ні в жодному разі не можна займатися самолікуванням.
Щоб не захворіти на лептоспіроз, необхідно:
— дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
— не купатись у забруднених водоймах;
— не пити води з невідомих джерел;
— не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
— застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;
— проводити систематичні дератизаційні заходи.
Проведення дератизації є дієвим заходом щодо профілактики лептоспірозу. Дератизацію проводять фахівці відділення дезінфектології ЛМВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» на договірних засадах.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ