ЯК УБЕРЕГТИСЬ ВІД КОМАРІВ?

Як уберегтися від неприємних укусів?
Однозначно краще запобігти укусам, ніж потім лікувати їхні наслідки. Лікарка радить уникати місць для відпочинку біля стоячих водойм, де цих комах найбільше. Додатковим захистом буде нещільний світлий одяг, який закриває тіло. Утім, коли спека, і ноги, руки – голі, можна застосувати спеціальні засоби для шкіри.
Аптечна мережа пропонує велику кількість спреїв, емульсій та лосьйонів, які відлякують комах. Єдиним застереженням для їхнього використання є вік дитини. Тому треба уважно читати інструкцію, щоби знати, чи можна застосовувати цей засіб малюку, з врахуванням всіх його особливостей та індивідуальної чутливості. В основному наносити такі засоби можна з двох-трьох років. Для немовлят є спеціальні лосьйони. Але навіть щодо них теж варто порадитися зі своїм лікарем.
Окрім цього, набувають популярності спеціальні протикомарині браслети, розраховані на певну кількість годин. Здебільшого, вони просякнені ароматними оліями. Одягати їх потрібно на вулиці, а вдома – тримати в герметично закритому контейнері. Утім, відгуки про їхню дієвість не є однозначними.

Що відлякує ненажерливих комах?
Комарі не люблять деяких насичених запахів. Зокрема камфори, цитрусових, гвоздики, кедрової олії та валеріани. Декілька крапель цих природних засобів можуть на деякий час їх відлякати.

Які засоби використовувати при укусах?
У домашніх умовах уражене місце можна змащувати охолодженим розчином соди, настоянкою календули, мазями та гелями місцевої дії. Помічним буде також лід. Важливо не допускати розчухування у дітей, бо воно не тільки посилює свербіння, а й може призвести до утворення ранки та потрапляння в неї інфекції. Найкраще – місце укусу прикрити одягом, щоб не допустити потрапляння бруду на уражену ділянку.
Спеціалістка також зазначає: якщо дитина має індивідуальну підвищену реакцію на укуси комарів, то слід звернутися до лікаря для призначення більш дієвих препаратів – таблеток, сиропів чи гормонвмісних мазей.

Добрим помічником в захисті від комарів стануть протимоскітні сітки на вікна і двері. А щодо фумігаторів (спеціальні пристрої для профілактики та знищення комарів, тарганів тощо) різних видів, то їх варто застосовувати з обережністю, особливо, якщо в оселі є маленькі діти. Вмикати їх можна, коли в приміщенні нікого немає, а в кімнаті, де спить новонароджена дитина, застосовувати фумігатори не можна взагалі.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ