Єдина система фінансової звітності у відповідності до міжнародних стандартів

В Україні запровадять єдину систему фінансової звітності у відповідності до міжнародних стандартів. Відповідний Меморандум щодо запровадження Системи фінансової звітності підписали очільники Мінфіну, НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
Передбачається, що її повноцінний запуск відбудеться у 2019 році, оскільки відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме за 2019 рік.
Відповідно до законодавства, подавати фінансову звітність у рамках нової Системи будуть банки, страхові компанії, а також емітенти цінні папери яких допущені до біржових торгів, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи та підприємства які належать до великих підприємтств.
Вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність з урахуванням європейських правил підприємства повинні вже з 2018 року. Йдеться про те, що вони зобов’язуються подати «звіт про управління» – документ, що містить не тільки фінансову інформацію, а й інші дані, що характеризують поточний стан і перспективи розвитку компанії.
Довідка
XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну діловою інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. Відкритість стандарту означає, що компаніям, які використовують XBRL, не потрібно купувати ліцензії і сплачувати комісії за його використання.
Стандарт XBRL розроблений міжнародною організацією XBRL International Inc. для обміну бізнес-інформацією між бізнес-системами. Він широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, реєструючими та податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На даний час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ