ЄС продовжить активно підтримувати медичну систему України – МОЗ

Країни-члени Європейського Союзу є ключовими партнерами України у війні з рф. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час міністерської зустрічі країн-членів ЄС, на якій були присутні і керівники різних інституцій країн-членів ЄС у сфері охорони здоров’я.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Для України дуже важливо відчувати підтримку країн ЄС, адже саме країни європейського регіону є нашими ключовими партнерами у відповіді на цю невиправдану агресію росії. Сфера охорони здоров’я є однією з найбільш постраждалих від війни та однією з найбільш навантажених. Ми фіксуємо зростання попиту на різні види медичної допомоги та послуг. Сьогодні в Україні немає жодної лікарні, в якій не перебував би українець, який постраждав внаслідок війни. Кожен шостий заклад охорони здоров’я фізично відчув на своїх стінах, що означає так звана “високоточна зброя” росії. Атаки на заклади охорони здоров’я є лише частиною ширшої картини умисних атак на цивільну інфраструктуру, включаючи житлові будинки, школи, університети, системи водо- та електропостачання, транспорт, склади, продовольчі запаси тощо. Усі ці дії здійснюються свідомо, в тому числі з метою тиску та залякування мирного населення. За понад 400 днів агресор так і не зрозумів, що ніщо не змусить українців відступити. Так само як жоден газовий, енергетичний чи політичний шантаж не змусив вас, європейські партнери, відступити від допомоги Україні і піти на поступки країні, що розпочала цю війну. Я вдячний за те, що рівень гуманітарної підтримки Україні залишається на високому рівні, а політичний тиск на агресора продовжує зростати», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, звертаючись до своїх європейських колег.

Міністр додав, що повномасштабна війна росії проти України створила критичне навантаження на національну систему охорони здоров’я. На сьогодні пошкоджено понад 1 400 об’єктів медзакладів, 177 — зруйновано вщент. Також з початку війни росія пошкодила 103 «швидкі», ще 250 зруйнувала та 125 захопила, майже 700 аптек були атаковані. Багато країн вже взяли під опіку окремі регіони та заклади. Зараз відбувається координація процесу та втілення амбітних планів в життя.

Окрім як безпосереднє реагування на виклики повномасштабної війни, міністерство продовжує працювати і над стратегічними задачами: реформуванням медичної системи, її відновленням, збереженням кадрового потенціалу, захистом медиків та підвищенням ефективності управління системою охорони здоров’я. Вже розроблено Стратегію розвитку до 2030 року та план відновлення від наслідків війни.

Представники країн-членів ЄС підтвердили свою повну та беззаперечну підтримку України у війні з агресором, а також висловили готовність і надалі продовжувати підтримувати Україну та співпрацювати в рамках проєктів за різними напрямами. Йдеться про підтримку біженців з України, інтеграцію медичних фахівців та спрощення умов для влаштування на роботу для них в деяких країнах ЄС, надання гуманітарної допомоги, розвиток послуг у сфері фізичної та психологічної реабілітації, участь у відбудові зруйнованої чи пошкодженої інфраструктури, медичну евакуацію українців за кордон, збільшення кількості мобільних шпиталів.

Також Міністерство охорони здоров’я проводить активну роботу за напрямом інтеграції в європейську спільноту. Проводиться селф-скринінг, розроблено план щодо приведення понад 600 документів у відповідність до вимог ЄС. Наша мета — створити прозору систему, де Україна зможе стати повноцінною складовою медичного простору європейського регіону на рівних умовах і буде здатна відповідати цим умовам.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ