Євген Коновалець – полковник армії УНР, командант УВО, перший голова ОУН

Євген Коновалець – полковник армії УНР, командант УВО, перший голова ОУН.
Народився 14 червня 1891 року у селі Зашків що біля Львова. У 1901-1909 роках навчався у Академічній гімназії у Львові. У 1909 році поступив на юридичний факультет Львівського університету. З студентських років вів активну громадсько-політичну діяльність. У 1910 році Євген Коновалець брав участь у боротьбі студентства за український університет у Львові. В часи національно-визвольних змагань брав активну участь у військовій організації війська Української Народної Республіки, отримав звання полковника армії УНР. Поразка українців у національно-визвольних змагання та окупація України спонукали Євгена Коновальця до пошуку нових методів боротьби за незалежність України.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
У серпні 1920 року за очільництва Євгена Коновалеця було створено Українську Військову Організацію. У листопаді 1927 року за ініціативою Євгена Коновальця на одній з нарад УВО було вирішено створити єдину революційно-політичну організацію, діяльність якої грунтувалася б на націоналістичній ідеології та поширювалась на всі українські землі. На Першому Конгресі Українських Націоналістів який проходив у Відні з 28 січня по 3 лютого 1929 року було створено Організацію Українських Націоналістів, головою проводу було обрано Євгена Коновальця.
Будучи керівником УВО і ОУН Євген Коновалець, установив контакти з політичними колами Німеччини, Великобританії, Литви, Іспанії, Італії та організував українські політично-інформаційні служби в багатьох політичних центрах Європи. З метою підготовки до майбутньої збройної боротьби за незалежність України за дорученням Євгена Коновальця був сформований військовий штаб та школи з підготовки старшинських кадрів для української армії в Польщі, Чехословаччині, Австрії. Діяльність Євгена Коновальця з розбудови ОУН, яка користувалась всезростаючою підтримкою української молоді, намагання поставити українське питання у Лізі Націй та постійні заходи з налагодження націоналістичного підпілля в УРСР, викликали занепокоєння у більшовицького керівництва в Москві.
23 травня 1938 року Євген Коновалець загинув у Роттердамі в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР. Вбивство виконав співробітник НКВС Павло Судоплатов в кафе готелю “Атланта”, передавши закамуфльовану підривниками НКВС під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок “від друзів”.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ