Європейський день донорства та трансплантації органів

Донорство крові в Україні не є надто поширеним. Проте протягом останніх років кількість донорів крові суттєво зросла. Можливо ця цифра була б ще більшою, якби люди мали б більше інформації про донорство крові.

Перш за все слід знати про те, навіщо комусь потрібна донорська крові. В більшості випадків донорська кров використовується при оперативному втручанні, які супроводжуються значними крововтратами. Найчастіше це опіки, різноманітні травми тощо. Також переливання крові необхідне і після здійснення різноманітних лікувальних процедур, які знижують показники крові.

Загалом за один раз у донора крові можуть взяти 450 мл крові, що складає десяту частину усієї його крові. Здавати можна як цільну кров, так і окремі її компоненти, наприклад, плазму або тромбоцити. Частіше здають цільну кров, адже така процедура займає значно менше часу.

Донорство є корисним не лише для того, кому дають кров, але й для того хто її здає. Регулярна здача крові дозволить позбутись надлишків заліза в організмі, який може викликати онкологічні та серцеві захворювання.

Що таке трансплантація? Це спеціальний метод лікування, що полягає в пересадці реципієнту органа або іншого анатомічного матеріалу, взятих у людини або тварин. Трансплантація дає можливість продовжити життя, повернути здоров’я або молодість через заміну хворих органів чи тканин здоровими, взятими від осіб, які належать до цього самого або відмінного виду. Донор – особа, у якої за життя або після її смерті взято анатомічні матеріали для трансплантації. Реципієнт – особа, для лікування якої застосовується трансплантація.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ