З 1 квітня стартує весняний призов в армію

З 1 квітня в Україні стартує весняний призов в армію, який триватиме до 30 червня.

Згідно з Указом “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу в 2019 році” на військову службу до лав ЗСУ будуть призиватися:
– придатні за станом здоров’я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років;
– старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.
Термін служби в армії, відповідно до закону “Про військовий обов’язок і військову службу” для юнаків, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра – 12 місяців.
При цьому, українці 18-19 років також можуть пройти службу в армії на контрактній основі за власним бажанням.
Указ також встановив, що призовна кампанія в разі потреби протягом року може бути продовжена президентом. Крім того, чинне законодавство дозволяє главі держави оголосити дострокові і додаткові призови строковиків.
У разі, якщо громадянин отримав повістку з військкомату, він зобов’язаний прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. На явку військовозобов’язаним дається 10 днів.

Поважні причини неявки:
смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідусі, бабусі);
– стихійне лихо;
– хвороба призовника;
– інші форс-мажорні обставини.

Хто може отримати відстрочку за рішенням районної (міської) призовної комісії:
– особи за сімейними обставинами (мають дитину до 3 років або двох дітей, годувальники сім’ї);
– призовники за станом здоров’я;
– для здобуття освіти та продовження професійної діяльності (священнослужителі, студенти).

Категорії громадян, які мають повне звільнення від служби в армії:
– ті, хто визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
– ті, хто досяг 27-річного віку на день відправлення на строкову службу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема із звільненням від відбування покарання.

Наслідки неявки до військкомату й ухилення від несення служби:
– за неявку до військкомату, згідно зі статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення.
– за повторне порушення доведеться заплатити 170-255 гривень.
Кримінальна відповідальність за ухилення від військової служби може наступити за статтею 335 КК і передбачає обмеження волі до трьох років.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ