Зафіксовано вже 8 випадків ураження токсокарозом

Безпритульні собаки й коти, чисельність яких у області постійно зростає, плюс сміття, яке з кожним днем стає все більше і в якому риються нещасні тварини, шукаючи їжу, – все це породило серйозну медико-соціальну проблему: в нас зростає кількість хворих, в яких діагностують паразитарне захворювання токсокароз.
Тохосаra саnis (собача аскарида) паразитує в організмі собак, але уражає й котів. Термін життя статевозрілої особини в кишківнику тварин – 4-6 місяців. Щодоби самка відкладає близько 200 000 яєць. Як правило, в кишківнику собак паразитує декілька (до десятків і сотень) дорослих статевозрілих особин. Щоб стати небезпечними для здоров’я людини, яйця мають визріти в сприятливих ґрунтових умовах (вологість 80% і температура вище 12ºС). А на Львівщині ці природні умови є з весни до осені. У ґрунті яйця токсокар тривалий час зберігають життєздатність та інвазійність, а у фекаліях залишаються життєздатними і можуть викликати хворобу понад 2,5 року.
Фактором зараження людини є недотримання правил особистої гігієни: брудні руки, погано вимиті овочі, городня зелень, предмети побуту, харчові продукти, що забруднені ґрунтом або пилом, який містить яйця паразитів.
До групи підвищеного ризику у першу чергу входять діти. Адже вони граються в пісочниці, збирають квіти, гладять домашніх тварин, де перед ними гуляли хворі собаки. Тож якщо у дітей стійкі алергічні прояви, іноді з ураженням внутрішніх органів (переважно легень), і причину їх важко зрозуміти, то це може свідчити про зараження личинками токсокар.
Паразити можуть уражати різні органи та системи людини, тож у більшості випадків це захворювання потребує уваги не тільки лікарів широкого профілю – педіатрів, терапевтів, інфекціоністів, а й вузькопрофільних фахівців – окулістів, невропатологів. Найчастіше при токсокарозі спостерігаютья незначне, але постійне підвищення температури тіла (субфебрилітет), еозинофілію (збільшення в крові еозинофільних лейкоцитів, які реагують на наявність паразитів в організмі), респіраторні симптоми, алергічні прояви, астматичні напади, ураження очей.
Діагностувати токсокароз може лікар на підставі клінічних симптомів та імунологічних досліджень. Виявити збудника токсокарозу в калі людини неможливо.
Торік на Львівщині токсокароз було діагностовано у 15 осіб, здебільшого дітей, цього року маємо вже вісім випадків.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ