Законопроект про кримінальну відповідальність за контрабанду

Кабінет міністрів України запропонував передбачити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів. Тюремні терміни передбачені за контрабанду в значних, великих та особливо великих розмірах. Відповідний законопроект, анонсований урядом 20 червня, з’явився у парламенті у вівторок, 2 липня 2018 року.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Уряд пропонує викласти в новій редакції ст. 201 Кримінального кодексу, згідно з якою за контрабанду товарів у значних розмірах пропонують карати позбавленням волі на термін від 3 до 7 років. Агенція «Інтерфакс-Україна» зазначає, що нині таку відповідальність передбачено за переміщення через митний кордон України поза митним контролем культурних цінностей, отруйних, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї, боєприпасів і спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.
При цьому за контрабанду товарів у великих розмірах Кабмін пропонує карати позбавленням волі на 15-20 років із конфіскацією майна. Згідно з законопроектом, якщо зазначені правопорушення будуть вчинені організованою групою або контрабанда буде в особливо великих розмірах, винним загрожуватиме позбавлення волі від 8 до 15 років із конфіскацією майна.
У законопроекті пропонується визначити, що контрабанда товарів вважається вчиненою в значних розмірах, якщо її вартість у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великих розмірах – якщо вартість у 2 тис. і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум, в особливо великих розмірах – якщо її вартість у 5 тис. і більше разів перевищує такий мінімум.
Злочини, пов’язані з контрабандою, будуть підслідні Національній поліції або слідчим органам, які здійснюють контроль над дотриманням податкового законодавства, що розпочали досудове розслідування.
З метою подолання контрабанди уряд надав поліції тимчасове право контролю за митною службою.
Після анонсування урядом кримінальної відповідальності за контрабанду в Одеському морському порту різко впало оформлення імпорту через страх імпортерів зазнати покарання.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ