Заняття спортом восени: 10 головних правил

Осінь – це привід спробувати щось нове і цікаве.

Правило №1: приділяйте увагу вибору одягу.
Ранньою осінню все ще можна продовжувати бігати в парку і кататися на велосипеді. Але для таких активностей краще утеплитися. Віддавайте перевагу білизні, яка утримує вологу (бавовна – не найкращий варіант в даному випадку).

Правило №2: розтягуйте м’язи.
Восени і взимку м’язи менш пластичні. Розтяжці потрібно обігнати більше часу – допоможе уникнути мікророзривів, травм та інших «неприємностей». Робіть вправи на стретчинг до, під час і після тренування.

Правило №3: збільшуйте час тренувань.
Влітку для підтримки форми досить займатися по 40 хвилин три рази на тиждень – в теплий період часу ми рухаємося більше (водні види спорту, пляжний волейбол, прогулянки по парках). Восени час тренувань доведеться збільшити до години (в деяких випадках – до півтора).

Правило №4: не розпочинайте восени бігати, якщо не робили цього раніше.
Зниження температури навколишнього середовища – стрес для організму. І будь-яка додаткова навантаження може знизити імунітет і, як наслідок, викликати різні хвороби. Залиште пробіжки на свіжому повітрі до весни, а восени віддайте перевагу довгим пішим прогулянкам з навушниками і улюбленою музикою. І не забувайте про «побутової» витрата калорій. Забудьте слово «ліфт» і більше рухайтеся.

Правило №5: збільште час розминки.
Восени на розігрів м’язів потрібно трохи більше часу (20 замість стандартних 15 хвилин). Не ігноруйте цей етап тренування. Розминка готує дихальну і серцево-судинну систему до фізичних навантажень.

Правило №6: робіть «затримку».
При регулярних тренуваннях важлива не тільки розминка, але і заминка. Так, складно, та, здається, що не вистачає сил. Це той самий випадок, коли «треба»! Такі заходи перешкоджають затвердінню м’язів і дозволяють знизити больові відчуття і дискомфорт. Як швидко відновитися після тренування читайте тут.

Правило №7: приймайте гарячий душ після тренування.
Не забувайте про силу гарячого душу – допомагає розслабитися. Після ванно-банних процедур нанесіть крем з гексапептид-3 в складі. Ця речовина діє на м’язи, як ботулотоксин, блокуючи нейром’язове скорочення і, тим самим, сприяючи розслабленню.

Правило №8: пийте воду.
У холодний період пийте воду. І якщо в +30 вона потрібна для терморегуляції, в опалювальний сезон дозволяє уникнути сухості слизових оболонок, шкіри та втрати еластичності м’язів. Пам’ятайте: ми часто плутаємо голод з жагою. Перш, ніж з’їсти щось зайве і порушити добову норму калорій, випийте склянку води.

Правило №9: приберіть в шафу літні кросівки.
Кросівки для тренувань на вулиці – річ сезонна. Ви ж не ходите в сланцях, коли лежить сніг? Є спеціальне взуття, що не промокає від осінніх калюж і не змінна на листі при перших заморозках. Від вибору кросівок безпосередньо залежить здоров’я ваших суглобів.

Правило №10: не сидіть на дієтах.
Ніяких дієт! Тільки правильне і раціональне харчування. Восени все ще багато овочів і фруктів – це відмінне джерело вітамінів, який дає заряд бадьорості для тренувань (про правила життя восени читайте тут). Сильний дефіцит калорій знижує імунітет. У парі з інтенсивними тренуваннями це найсильніший удар, який може відправити вас в ліжко на довгий час.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ