Застуда у дітей. Як швидше одужати?

ГРВІ (гостре респіраторне вірусне захворювання) – група захворювань дихальних шляхів (включно із носом та горлом), викликаних вірусами. Існує майже 200 різновидів вірусів, що можуть викликати ГРВІ або застуду.
Хоч кожна людина, напевно, не раз у своєму житті стикалася із застудою, але підвищення температури тіла, нежить, кашель у малечі – змушують батьківське серце завмирати. І кожна мама та тато намагаються зробити все можливе та неможливе, щоб їхня дитина якнайшвидше одужала.
Насамперед зауважимо, що застуду (або ГРВІ) можна лікувати вдома, якщо її перебіг легкий. Але якщо в дитини з’являються «тривожні» симптоми, то необхідно терміново звернутися до лікаря.
Симптомами «червоного світла» є:
– Дуже висока температура тіла (39–40 °С), яка погано знижується.
– Виражені симптоми інтоксикації (млявість, сонливість, відмова від пиття).
– Судоми, марення – ці ознаки вказують на те, що треба негайно викликати швидку медичну допомогу.
– Висип на тілі.
– Часте та/або болісне дихання в поєднанні з блідістю шкіри.
– Блідість, синюшність шкіри.
– Глибокий частий або «гавкаючий» кашель.
– Блювання.
– Вік дитини до року.
Якщо застуда протікає без особливостей, дитину проконсультував лікар, то які ще заходи з догляду полегшать її стан і сприятимуть одужанню? Врахуйте такі поради:
1. Використовуйте спеціальні засоби для догляду та лікування застуди у дітей: спеціальні назальні мікроаспіратори (гумові або силіконові), електронні термометри, жарознижувальні препарати, які дозволено застосовувати для певної вікової категорії («Ібупрофен», «Ацетамінофен»).
2. Слідкувати за станом дитини легше, якщо робити відповідні записи у нотатник. Їх можна робити, наприклад, за такою схемою:
Дата, час
Температура тіла
Слиз із носа
Кашель
Випито рідини
Ліки
3. Зволожуйте слизову оболонку носа дитини сольовими розчинами, полегшуйте дихання через ніс шляхом закапування сольових розчинів та відсмоктування слизу.
4. Створіть лікувальну атмосферу в кімнаті: вологе та прохолодне чисте повітря (зволожуйте повітря, використовуючи зволожувач, часто провітрюйте приміщення), робіть вологі прибирання.
5. Дотримуйтеся особистої гігієни, перебуваючи поруч із дитиною (вимиті руки, чистий одяг).
6. Дуже важливо давати дитині достатньо рідини: орієнтовно дитині від 6 місяців до 1 року треба випити від 500 мл рідини, від 1 до 3 років – 1,5–1,8 л, а після 3 років – від 2 л рідини на добу. Пити можна кип’ячену воду кімнатної температури або теплу, одну четверту від загального об’єму може складати лужне питво (лужна мінеральна вода «Боржомі», «Поляна Квасова», «Лужанська7» – без газу), а також – компоти (якщо в дитини немає алергії на компоненти компоту), трав’яні чаї відповідно до віку (ромашковий, липовий). Частину питва можна підсолодити.
7. Якщо дитина хворіє, в неї закономірно знижується апетит, годувати дитину насильно немає потреби (за умови достатнього наводнення організму). Коли зменшаться прояви інтоксикації, апетит підвищиться. Тому не заперечуйте бажання перекусити бананом або галетним печивом з чаєм, проте пропонуйте і основні страви також. Під час хвороби краще не «навантажувати» шлунково-кишковий тракт продуктами, що важко перетравлюються (жирні, смажені страви, копчені ковбаси, здобне тісто, недомашня їжа).
8. Набряк верхніх дихальних шляхів (носа) буде меншим, якщо дещо підняти головний кінець ліжка дитини (на 30 градусів), підклавши під матрац складене покривало або валик. Задля безпеки краще не використовувати з цією метою подушку.
9. Моя особиста заборона для батьків моїх пацієнтів – використання ефірних олій як для закапування в ніс чи інгаляцій, так і для розпилення у повітрі, особливо для лікування дітей віком до 3 років. Ефірні масла можуть викликати алергічний набряк верхніх дихальних шляхів та погіршити перебіг захворювання.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ