Затвердили тарифи на лікування

Кабінет міністрів України затвердив тарифи на пацієнтів для терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів.
Постанова з розцінками вступить у силу з дня опублікування і буде діяти до 31 грудня, а фінансування почнеться з 1 липня. Водночас експерти в галузі охорони здоров’я б’ють на сполох і стверджують, що цих грошей буде мало, повідомляє «Сегодня».
Відзначається, що постановою закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта в 2018 році – 370 грн за людину на рік, у планах уряду – підняти в 2019-му тариф до 450 грн.
«Таку суму отримає медустанова або лікар – приватний підприємець, який підписав договір про співпрацю з Нацслужбою здоров’я (НСЗ). Решта медструктур поки будуть фінансуватися безпосередньо з бюджету за старим принципом (по кількості ліжко-місць і співробітників)», – пояснюється в статті.
Базовий тариф діє для пацієнтів у віці 18-39 років. Для інших вводяться підвищувальні коефіцієнти: на малюків до 5 років виділять по 1480 грн (370х4), на дітей 6-17 років – по 814 грн (370х2,2), на 40-64-річних – по 444 грн (370х1,2) , від 65 років і старше – по 740 грн (370х2).
«Ці гроші надійдуть у розпорядження головного лікаря клініки або приватного лікаря і можуть бути витрачені на зарплату лікарям і медсестрам, ліки і аналізи, обладнання, «комуналку», ремонти і т. д.», – уточнюють журналісти.
У селах, де лікар усього один, він зобов’язаний обслужити всіх жителів, навіть якщо їх більше 2000. Теоретично на одного медика з 2000 пацієнтів повинно бути не менше 740 тис. на рік.
Первинна медична допомога терапевта, педіатра або сімейного лікаря, на яку закладено 370 грн на рік на людину, включає: діагностування та лікування найпоширеніших хвороб (застуда, грип, отруєння, травми), спостереження за вагітними, гіпертоніками, діабетиками, хворими на туберкульоз, СНІД, онкозахворюваннями, паліативну допомогу (полегшення страждань). Безкоштовними є вимірювання тиску, електрокардіограма, аналізи крові і сечі, в тому числі на цукор.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ