Захисників України звільнили від сплати військового збору

Військовий збір було запроваджено у 2014 році в розмірі 1,5% від заробітної плати.

9 липня набув чинності закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в бойових діях в умовах воєнного стану».

Про це інформує Львівський обласний ТЦК та СП, пише Четверта студія.

Президент Володимир Зеленський підписав, ухвалений українським парламентом у червні закон, який звільняє військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, працівників МВС, Управління держохорони, Держспецзв’язку та інших законних військових формувань від сплати військового збору.

Цим законом українських військовослужбовців та інших осіб, які беруть участь у забезпеченні національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресій рф в умовах воєнного стану, звільнено від сплати військового збору.

«У період дії правового режиму воєнного стану не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їхньої безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії рф», − пояснили в коментарі кореспонденту АрміяInform у Державній податковій службі України.

Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів України. Водночас, як додали в Державній податковій службі України, на сьогодні Порядок підтвердження статусу осіб, зазначених у абзаці третьому п.п. 1.7 п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором Кабінетом Міністрів України не затверджено.

Як вказано в пояснювальній записці до законопроєкту: «Реалізація цього законопроєкту не потребує додаткових витрат з державного або місцевого бюджету». Натомість рішення поліпшить матеріальне становище військовослужбовців, чий внесок у захист країни неоціненний.

Військовий збір було запроваджено у 2014 році в розмірі 1,5% від заробітної плати. За 2014−2021 роки його надходження становлять 131,9 млрд грн, зокрема у 2021 році – 28,6 млрд грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ