Психонейроімунологія – одна з наймолодших медичних наук, яка вивчає негативний вплив стресу на імунну систему. Основна причина такого впливу на імунітет – та, що під час стресу виділяються гормони кори надниркової залози, мозкової частини надниркової залози, відповідно кортизол і катехоламіни. Вони здатні пригнічувати будь-яку імунну діяльність. Тому люди, схильні до депресивних станів більше схильні як до банальної застуд, так і розвитку серйозних захворювань.
А що стане головним захистом імунітету? Стресостійкість, вроджена чи набута. Регулюючи свої емоції, ми зменшуємо шкідливе навантаження на організм. Шкідливий не стрес як тактй, а саме невміння протистояти труднощам. Активна діяльність у відповідь на неприємності і позитивне мислення збільшують шанси бути здоровими.
А для схильних до меланхолії людей існує безліч варіантів боротьби з тривалим сумом: дихальні вправи, масажі і теплі трав’яні ванни, релаксація…
Шоколад підвищує вироблення ендорфінів.
Ендорфіни – справжні джерела життєвої енергії. Це речовини, які виробляє наш організм у відповідь на будь-який стрес – як фізичний, так і психологічний. Вони зменшують біль, діючи як природний анальгетик, допомагають впоратися зі страхами, піднімають настрій. Для потрібного вироблення ендорфінів їжте мед, сухофрукти, горіхи і гіркий шоколад.
Серотонін – це речовина, яка передає імпульси нервовим клітинам. Виробляється в головному мозку і нервовій системі з речовин, які надходять з їжею. Він забезпечує гарний настрій, дозволяє контролювати емоції. Чим вище в крові рівень серотоніну, тим краще організм переносить стреси і біль. Багато серотоніну міститься в макаронах, бананах, ананасах, сливах, фініках, дикому рисі, горіхах, червоних овочах, солодощах.
Тироксин – цей гормон відповідає за нормальний обмін речовин, прискорює виведення шлаків і токсинів з організму. Його ідеальні джерела – мінеральна вода і продукти, багаті йодом, наприклад суші, морська капуста, морепродукти, риба. Недарма японці, які споживають саме ці продукти, – нація довгожителів.
Легко сказати – треба загартовуватися! Щоб почати повноцінне загартування, знадобиться сила волі. Починайте з малого і поступово збільшуйте навантаження в задоволення.
Загартовування ступні зручно проводити у ванні, початкова температура – 20-22 градусів С. Налийте воду в ванну і переступайте в ній з ноги на ногу протягом 2-3 хвилин. Знижуйте температуру на один градус кожні два дні, поступово доводячи до температури водопровідної води. Чим більша різниця температури тіла і води, тим сильніший гартувальний ефект.
Для загартовування носоглотки двічі на день вранці і ввечері полощіть горло холодною водою. Початкова температура води – 23-28 градусів С, щотижня знижуйте її на один-два градуси, поступово доводячи до температури водопровідної.
Більше новин на: Яворів Інфо