Змінюються правила реєстрації місця проживання

Президент України підписав закон, який передбачає передачу в повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій надання адміністративних послуг, що користуються найбільшим попитом серед жителів територіальних громад.
Органам місцевого самоврядування надаються повноваження щодо реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання, ведення відповідного реєстру територіальної громади.
Це повинно позбавити жителів необхідності збирати відповідні довідки про склад сім’ї та проживанні, необхідних при наданні соціальних та інших послуг.
Документом також пропонується спростити процедуру отримання інформації з Державного земельного кадастру. При цьому, право на надання такої інформації матимуть посадові особи органів місцевого самоврядування, у тому числі і адміністратори центрів надання адміністративних послуг.
Інформація з Державного земельного кадастру буде надаватися також в електронній формі, в першу чергу, нотаріусам і державним реєстраторами прав, що дозволить забезпечити швидке і комплексне надання ними послуг.
Крім того, згідно із законом, переглядаються окремі процедури реєстрації місця проживання. Скасовується необхідність отримання талона зняття з реєстрації, надається можливість відповідним посадовими особами виконавців послуг з управління або утримання багатоквартирного будинку або гуртожитку, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельного кооперативу подавати заяви про реєстрацію місця проживання та інше.
Місцевому самоврядуванню передані такі послуги, як:
1. Реєстрація бізнесу.
2. Реєстрація фізичних та юридичних осіб.
3. Реєстраціє речових прав на нерухоме майно.
На сьогодні ці послуги надає державна реєстраційна служба міністерства юстиції, а до кінця травня ці повноваження повинні перейти до органів місцевого самоврядування.
Щодо послуг реєстрації місця проживання (прописки/виписки), то у процедуру їх надання теж внесені зміни у законодавство, які передають повноваження реєстрації і зняття з місця реєстрації громадян місцевому самоврядуванню. На сьогодні ці послуги надає міграційна служба, але для їх замовлення мешканці звертаються у ЦНАПи, які вже комунікують безпосереднньо із міграційною службою.
З травня реєстрацію місця проживання будуть виконувати спеціальні органи, створені при районних адміністраціях міст. Тобто замовник звертатиметься у ЦНАП, де заповнюватиме відповідні бланки документів, адміністратор їх прийматиме, а орган реєстрації реєструвати. У результаті вихідні документи людина отримує у тому ж таки ЦНАПі.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ