50-річчя народного етнографічного хору «НОВА ЯВОРІВЩИНА»

Гарний настрій, подарунки, море квітів, гучні оплески, щирі слова вітання та похвали від гостей та колег – ось найвища нагорода за 50-річну діяльність хору «НОВА ЯВОРІВЩИНА».
Про це інформує Новояворівська міська рада.
Володимир Мацелюх вручив колективу сертифікат на суму 60 тисяч гривень для пошиття сценічного взуття для хористів.
Сьогодні колектив продовжує творити свою історію, пишучи її нові сторінки. І стає зрозумілим, що й дійсно пісня для нас – це життя. Яскраве та насичене життя, наповнене морем приємних подій та моментів.
Довідка
Гордістю та окрасою Яворового краю є етнографічний народний хор “Нова Яворівщина”, який у 1972 році створив Роман Жеплинський (13. 03. 1932, м. Дрогобич, Львів. обл. – 28. 04. 2009, м. Новояворівськ, Львів. обл.) – бандурист, самодіяльний композитор, фольклорист, культурно-просвітницький діяч.
Великий ентузіаст і збирач фольклору п.Жеплинський та колектив “Нова Яворівщина” дбайливо зібрали чудові народні пісні, традиції, звичаї яворового краю та вдихнули в них нове життя. Пісні, наповнені любов’ю до рідної землі, її краси у виконанні “Нової Яворівщини” продовжують линути і зараз в різні куточки України, близькі і далекі країни світу.
Ще в 60-70 роки минулого століття, учасники хору записували в селах забуті пісні, легенди, обряди, традиції. Звичайно, проводилась обробка та аранжування цих творів для виконання їх на сцені, передач по радіо і телебаченні. Незважаючи на перешкоди з боку тодішньої комуністичної влади, знову ожили яворівські гаївки, щедрівки та риндзівки, обжинки та весільні пісні. У 1974 році кіностудією “Укртелефільм” з участю “Нова Яворівщина” був знятий фільм ”Фарби Яворівщини”.
За високу художню майстерність та успішні виступи на оглядах, фестивалях у 1972-1978 рр. хор “Нова Яворівщина” був нагороджений срібною та золотою медалями лауреата республіканського та всесоюзних оглядів народної творчості. У 1977 р. хору присвоєно почесне звання “самодіяльний народний хор”. Він перший в Україні показав весільний обряд “Яворівське весілля», з яким гастролював на багатьох міжнародних фестивалях. “Нова Яворівщина” була єдиним із колективів слов’янських народів, який на міжнародному фольклорному конкурсі “Бескиди-89” у Польщі завоював друге місце серед 42 колективів із 23 країн світу.
Цей хоровий колектив брав участь у святкуванні 500-річчя козацтва у Запоріжжі, дав концерти на Херсонщині, Одещині, Гуцульщині, на Волині. У 1995 р. “Нова Яворівщина” здійснила поїздку в Югославію і дала багато концертів, сприяла відродженню української громади у важкий для неї час посилення наступу так званого “русинства”.
З 2007 року славну історію колективу продовжує диригент і керівник хору Степан Деда. Сьогодні “Нова Яворівщина” працює над оновленням репертуару і бере активну участь у мистецьких, культурних, благодійних заходах не лише Новояворівської громади, а й країни.
Протягом всього свого існування хор був і є активним борцем за збереження, відродження і популяризацію української народної творчості.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ