Цілющий образ з часткою мощів святого Пантелеймона

27 березня, у місті Яворові у церкві Почаївської ікони Божої матері УАПЦ урочисто виставлено образ з часточкою мощів святого великомученика Пантелеймона, яка допомагає зціленню від фізичних і душевних недуг, оберігає від вогню, є покровителькою воїнів.
Велику святиню християнського світу зустрічали віруючі, очолювані отцем-деканом Тарасом Піджарком у співслужінні з сімома священиками УАПЦ.
У події взяли участь не лише православні парафіяни-яворівчани, а й віруючі інших конфесій.
Таїнство соборування здійснювалось вісьма священиками декілька годин. Біля образу з мощами святого великомученика Пантелеймона будуть звершуватись Божественні літургії, стужитимуться молебні, відбудуться акафісти.
У храм можуть прийти всі, хто потребує зцілення від недугів і тілесних, і душевних.
Довідка
Святий великомученик і цілитель Пантелеймон народився в місті Никомидії в сім’ї багатого язичника Євсторгія і мав ім’я Пантолеон. Але мати його Еввула була християнкою. Вона хотіла виховати сина в християнській вірі, однак померла, коли майбутній великомученик був ще юнаком. Батько віддав Пантолеона в початкову язичницьку школу, закінчивши яку юнак став навчатися мистецтву лікування у знаменитого в Никомидії лікаря Єфросина.
Здібності Пантолеона стали відомими імператору Максиміану (284-305), який захотів бачити його при своєму дворі. Саме в той час в Никомидії таємно проживали священномученики пресвітери Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ, які врятувались після спалення 20000 християн в Никомидійській церкві в 303 році. Святий Єрмолай неодноразово бачив Пантолеона, який проходив поруч їх пристановища. Одного разу пресвітер покликав юнака до свого житла і розказав про християнську віру. Після цього Пантолеон кожного дня відвідував священномученика Єрмолая. Одного разу майбутній цілитель побачив на вулиці мертву дитину, яку вкусила гадюка. Пантелемон став молитися Господу Ісусу Христу про воскресіння померлого і знищення отруйної змії. Він твердо вирішив, що на випадок виконання його молитви стане послідовником Христа і прийме хрещення. Дитя ожило, а гадюка розлетілася на шматочки.
Після цього чуда Пантолеон був охрещений святим Єрмолаєм з іменем Пантелеймон, що в перекладі означає – всемилостивий.
На святих іконах святого Пантелеймона зображають юнаком в червоному вбранні зі скриньочкою в лівій і ложечкою в правій руці – як безвідплатного лікаря. До цілителя звертаються в молитві від недугу душевного і тілесного. Саме таким він зображений у великій іконі кафедрального патріаршого собору святого князя Володимира у м. Києві, де ще й поміщена часточка його святих мощів. Ім’я святого великомученика Пантелеймона закликається при звершенні таїнства Соборування, освячення води і в молитві за немічного хворого. Крім служби з каноном святому цілителю є ще й акафіст, який часто читають хворими для отримання зцілення.
Особливе шанування святому великомученику і цілителю Пантелеймону звершується на Афоні.
У народній традиції святий Пантелеймон вважається ще й оборонцем людей від вогню. Під час пожежі навколо будови, яка горіла, тричі обносили ікону святого Пантелеймона, щоб пожежа припинилася. Найчастіше це робили тоді, коли вогонь виникав від грому. В день пам’яті селяни молилися святому Пантелеймонові й перед його образом запалювали свічки, щоб у полі копи зберіг від пожежі. В цей день люди, які лікували хвороби зіллям, збирали цілющі трави.

ldr

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ