Депортовані зможуть повернути своє майно

Кабмін ухвалив законопроект, який дозволить депортованим з окупованих територій України повернути своє майно не пізніше трьох років після деокупації. Відповідний законопроект “Про внесення зміни до статті 7 Закону України “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою” уряд схвалив на засіданні 16 березня.
Статтею 7 зазначеного закону передбачено, що вилучені внаслідок депортації будівлі та інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованій особі або її спадкоємцям натурою. У разі відсутності такої можливості заявнику відшкодовується вартість будівель та майна.
Проте, як зазначають у Мінсоцполітики, на сьогодні неможливо забезпечити реалізацію цієї статті в повному обсязі у зв’язку з тим, що внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим і проведення АТО на окремих територіях Донецької та Луганської областей органи державної влади не можуть виконувати свої повноваження на цих територіях.
З огляду на це Міністерство ініціювало, а уряд спідтримав внесення зміни до статті 7 Закону, доповнивши її новою частиною такого змісту:
“Особа, яка набула статусу депортованої особи, майно якої вилучене внаслідок депортації та перебуває на тимчасово окупованій території України або території проведення антитерористичної операції, має право подати заяву про компенсацію та повернення майна не пізніше трьох років після повного відновлення конституційного ладу України на зазначених територіях”.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ