І знову горить трава…

Сьогодні, 16 травня, поблизу міста Яворів горить трава.
Попри всі застереження та прохання рятувальників, екологів і влади району мешканці Яворівщини продовжують підпал сухої трави. Та горить не тільки трава, а і все живе в ній – новонароджені звірята, комахи…
Спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням значних масштабних пожеж, що є небезпечним не лише для природних систем, але й для здоров’я людей, особливо для тих, хто має серцеві та алергічні захворювання і проблеми з дихальними шляхами.
Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомаштабні пожежі. Швидкість поширення вогню при вітряній погодінадзвичайно висока, а тому локалізувати її на відкритих територіях дуже важко.
За спалювання сухої рослинності може настати адміністративна відповідальність, а саме в статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення говориться: “Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинності, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу – тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян”. Окрім адміністративної відповідальності, Кримінальним Кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за знищення майна внаслідок пожеж.
Що робити з опалим листям?
Найбільш дружнім щодо довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Використовувати компост як добриво можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту як прикореневої підкормки дерев і кущів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ