Із квітня буде спрощено візовий режим для в’їзду іноземців до України

У Міністерстві закордонних справ повідомляють, що на початку квітня буде спрощено візовий режим для в’їзду іноземців до України.
2 лютого було «оприлюднено постанову уряду», якою затверджено зміни до правил в’їзду іноземців до України і транзитного проїзду через її територію.
Передбачено скорочення терміну оформлення віз для іноземців, у терміновому порядку її можна одержати до 5 днів (раніше такий термін сягав до 15 днів).
При звичайному оформленні візи такий термін становить до 10 днів.
Постановою встановлюється єдина тарифна ставка збору за оформлення віз — 65 доларів. Така ставка буде для візи незалежно від її кратності, терміновості, а також терміну дії. Для порівняння, за старими правилами залежно від кратності візи консульський збір міг бути 85, 130, 200 доларів.
За новими правилами будь-який громадянин України, засвідчивши своє запрошення нотаріально, може запросити іноземця для відвідання країни, тобто спрощується процедура. Будь-яка юридична особа може запросити офіційним листом-запрошенням іноземців для відвідання України.
За словами представника МЗС, новими правилами передбачено розширити перелік країн, громадяни яких матимуть можливість оформити візу у пункті перетину державного кордону України. Відповідно до постанови, “така кількість країн складає 23 одиниці”. Це означає, що, зокрема, громадяни Китаю, Австралії чи Колумбії, прибувши в аеропорт “Бориспіль”, на місці зможуть оформити і одержати візу.
Новими правилами передбачено збільшення терміну дії національної української візи до 90 днів. За старими правилами такий термін становив 45 днів.
“Уніфіковується тарифна ставка консульського збору за оформлення віз іноземцям у пункті перетину державного кордону”. Ця ставка становитиме 150 неоподаткованих мінімумів, відповідно до Податкового кодексу України, один неоподаткований мінімум становить 17 гривень.
Ще одним нововведенням є право керівника закордонної дипломатичної установи або Департаменту консульської служби МЗС України ухвалювати рішення про так звану нульову ставку, тобто про звільнення від сплати за візу.
Крім того, постановою затверджено нову термінологію у справі оформлення віз, тобто вводиться поняття електронної візи.
Постанова набуває чинності через 30 днів. У цей період буде створено робочу групу, яка відпрацьовуватиме механізм оформлення електронних віз.
Передбачаються зовнішні постачальники послуг — візові центри, а також розглядається можливість і право іноземця, який клопоче про одержання візи, звернутися шляхом надсилання пакету документів поштою. Зазнала дещо зміни норма щодо оформлення візи з метою здійснення гуманітарної поїздки особами, які є представниками гуманітарних організацій. За попередніми правилами необхідно було обгрунтування і підтвердження Міністерства соціальної політики, що ця особа, або ця організація здійснює гуманітарну діяльність. Ця норма вилучена.
Іноземці, які мають статус закордонного українця, їх діти та члени їх родин отримуватимуть довгострокові візи до 5 років. Громадяни понад 60 країн мають оформляти візи для в’їзду в Україну.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ