Кліщі – збудники небезпечної недуги

Цього року кліщі активізувались дуже рано, бо цьому сприяла погода. Лише у березні до медиків звернулись чимала кількість людей, які відпочивали на природі, й до тіла яких присмокталися кліщі. У трьох випадках кліщі переносили збудник хвороби Лайма.
Окрім того, працівники центру перевірили 25 кліщів, яких знайшли у лісових зонах Яворівського району: чотири з них переносили небезпечний збудник. Торік у медичні заклади області звернулися 1253 особи, у 150 була діагностовано хворобу Лайма.
Враховуючи, що кліщі добре переносять низькі температури і можуть голодувати кілька років, цьогоріч слід очікувати високих показників їх чисельності та підвищеного ризику зараження людей трансмісивними хворобами.
На Львівщині сезон активності кліщів триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Зараз починається весняний пік активності, тож людям треба бути обережними, знати, як від них вберегтися і що робити, якщо вони все-таки присмокталися до тіла.
Як же вберегтися від укусів кліщів?
Щоб було легше помітити кліщів, збираючись на відпочинок, одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягати хустинку, кепку, капелюх.
Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Якщо виїжджаєте на природу з ночівлею, звільніть місце для привалу від сухої трави, гілок, хмизу. Час від часу оглядайте себе та осіб, що з вами, обов’язково вдома ще раз повторіть процедуру. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
Повернувшись додому, слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.
Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашнього улюбленця, то його теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.
Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів – репеленти. Але їх слід наносити відповідно до інструкції.
Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть уражати й через деякий час після відвідування зеленої зони, якщо зачепилися на одяг чи речі. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами квітів, домашніми тваринами, через балкон чи відчинену кватирку, якщо живете поблизу парків чи зелених зон.
Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. У цей час він виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус майже безболісним, тому людина може нічого не відчувати. Лише згодом, через кілька годин, виникає відчуття болю, свербіння або дискомфорт у місці укусу. Через 2-3 дні у місці присмоктування з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах за рахунок випитої крові. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров.
Що швидше помітите кліща, то легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, ймовірність зараження збільшується. Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування. Якщо комаха була на тілі менше ніж добу, вірогідність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час хворобі Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.
Як самостійно зняти кліща?
Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його якомога швидше. У кожному районі та місті цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.
Коли звернутися до лікаря немає можливості, паразита слід видалити самостійно: розхитуйте кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно видаляйте разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.
Але видаленого кліща не викидайте, а помістіть на кусок вологої марлі у флакон, невелику банку, інший чистий скляний посуд, щільно закрийте і віднесіть для лабораторного дослідження.
Особам, яких вкусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або стежити за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу – слід негайно звертатися до лікаря.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ