Концерт до 80-річчя від дня народження Мирослава Скорика

У п’ятницю, 23 листопада 2018 року, відбудеться концерт до 80-річчя від дня народження Мирослава Скорика.

Ювілейний вечір розпочнеться о 15.00 год. у приміщенні Яворівської ДШМ імені отця Михайла Вербицького.

Довідка
Скорик Мирослав Михайлович народився 13 липня 1938 р. у Львові. Його родина була тісно пов’язана з українськими мистецькими, науковими, суспільно-політичними колами Галичини, зокрема мати композитора – Марія Скорик (Охримович) була родичкою таких видатних митців, як співачка Соломія Крушельницька, фольклорист Володимир Охримович та художниця Ярослава Музика.
У 1947 р. всю родину було репресовано більшовицьким режимом за несправедливим наклепом і вивезено до Анжеро-Судженська Кемеровської області. В Сибіру майбутній композитор навчається гри на фортепіано в учениці Рахманінова, Валентини Канторової, і тоді вже виявляє нахил до композиції.
До Львова М.Скорик повертається у 1955 році, вступає до консерваторії та навчається композиції в класі С.Людкевича та А.Солтиса. Його дипломною роботою стала кантата “Весна” на слова Івана Франка. Вступає до аспірантури Московської державної консерваторії ім. П.Чайковського в клас професора Дмитра Кабалевського.
З 1963 року М. Скорик починає працювати викладачем Львівської консерваторії на кафедрі теорії музики і композиції. Цього ж року вступає до Спілки композиторів України (був на той час наймолодшим членом цієї творчої організації).
У 1968 р. М.Скорик переїжджає до Києва, обіймає там посаду викладача класу композиції в Київській державній консерваторії ім. П.Чайковського.
У 1984 р. М. Скорик стає професором кафедри композиції Львівської консерваторії, рівночасно ще декілька років провадить клас композиції і в Київській консерваторії. У 1987 р. остаточно повертається до рідного Львова, очолює кафедру композиції у консерваторії та Львівську організацію Спілки композиторів України.
З того часу композитор багато гастролює за рубежем, концертує в Італії, Німеччині, США, Канаді, Австрії, Росії та Польщі, пише твори на замовлення американських меценатів – як наприклад, “Листок з альбому”, Шосту партиту чи “Диптих” для камерного оркестру.
У 2006–2010 рр. – співголова Національної спілки композиторів України. З квітня 2011-го – художній керівник Національної опери України.
У творах останніх років виразно помітна нова тенденція – до зрілої виваженості, прагнення досягнути гармонії у всіх складових художньої цілості.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ