Мешканці потерпають від кишкових інфекцій після води з автоцистерн

За даними аналізу захворюваності на гострі кишкові інфекції впродовж 4-х місяців 2017 року по області спостерігається підвищення рівня захворюваності.
При зборі епіданамнезу хворі, крім харчових продуктів, неодноразово вказують на вживання води, яку вони використовували для пиття, придбавши у пункті розливу, з цистерн автотранспорту та привозну. Також є посилання хворих на вживання привезеної води, зокрема с. Буда Яворівського р-ну та інших районах області та міст України.
Довідка
Води питні фасовані та з пунктів розливу не повинні вміщувати ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин.
Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 годин, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами, що не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.
Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води.
Питну воду лише фасовану можна споживати дітям з перших днів їх життя для фізіологічних , санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб у тому разі, якщо вона відповідає таким вимогам:
– не обробляється реагентами, не містить консервантів та не є штучно мінералізованою;
– фасується в скляну тару та тару одноразового використання об’ємом не більше 6,0 куб.дм із зазначенням на етикетці строку її придатності та умов зберігання після розгерметизації тари згідно з результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води.
В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням:
– виду (оброблена, необроблена, природна, штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована, тощо);
– складу «вода питна» та перелік введених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів);
– умов зберігання;
– дати виготовлення;
– найменування, адреси та телефону виробника;
– місце її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ