МЕШКАНКА ЯВОРІВЩИНИ, ВОЇН УПА ВІДЗНАЧИЛА 95-ИЙ ЮВІЛЕЙ❗

ЖИТЕЛЬКА М. МОСТИСЬК АНДРЕЙКО ВІРА МИХАЙЛІВНА, ВОЇН УПА ПОЗИВНИЙ ЛИСИЦЯ ВІДЗНАЧИЛА 95-Й ЮВІЛЕЙ❗❗❗

Віра Андрейко – зв’язкова УПА на псевдо «Лисиця».

Дев’яностоп’ятирічна Віра Михайлівна Андрейко з Мостиськ – колишня зв’язкова УПА на псевдо «Лисиця». Роки її молодості – це роки боротьби за незалежну і самостійну українську державу, а спогади – гіркий полин непоправних втрат – загибель трьох рідних братів, сестри, у вирі воєнного лихоліття, мученицька смерть вірних побратимів по підпіллю, поневірянна по сибірських таборах дівчат-ровесниць.

Віра Гамера ( це її дівоче прізвище) каральна рука НКВСівської машини. Вона тричі була за крок до смерті , витримала тортури, нікого не видала, ніхто з товаришів не назвав і зв’язкову «Лисицю».

Не була засуджена за відсутністю доказів. За нею встановили нагляд , але Віра Гамера зуміла зникнути. Переїхала на Мостищину, вийшла заміж, змінила прізвище, розділивши життя на «до» і «після».

Віра Андрейко (Гамера) – народилась в багатодітній сім’ї. Батьки Михайло і Катерина Гамер з с.Поляна на Хирівщині у сім’ї їх було семеро – троє синів та четверо доньок. Сьогодні на світі залишилась лише вона. «Бог мені життя додав за ті молоді роки , коли переховувалась під страхом смерті» – каже Віра Михайлівна.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ