Митники викрили підприємця на махінаціях з деревиною

Приватний підприємець намагався вивезти з України понад 20 куб м дубових дошок за документами, що містять неправдиві відомості.
У пункт пропуску «КраковецьКорчова» заїхав вантажний автомобіль під керуванням громадянина України. До митного контролю він подав товаросупровідні документи, згідно з якими переміщував дубові необрізні дошки з України до Республіки Польща об’ємом понад 20 куб м. Відправником товару значилась фізична особа підприємець.
Під час митного огляду вантажу у працівників Львівської митниці ДФС виникли сумніви щодо задекларованих та заявлених у товаросупровідних документах розмірів пиломатеріалів з наявними, тому було прийнято рішення про проведення лісотоварознавчого дослідження.
Згідно з висновком експертів, розмірні характеристики пиломатеріалів за шириною та довжиною не відповідають заявленим розмірам та сертифікату про походження лісоматеріалів. Зокрема. виявлено дошки завширшки понад 40 см, довжиною 320 см. Це свідчить про те, що ці дошки не можуть бути випиляні з круглих лісоматеріалів, як подано в сертифікаті, максимальний діаметр та довжина яких значно менші.
Приватний підприємець пояснив, що для експортних операцій оформив товар на підставі отриманих від виробника товаротранспортних накладних та сертифікату про походження лісоматеріалів. Невідповідності фактично переміщуваного товару заявленому пояснити не зміг.
Згідно з вимогами п.6 «Тимчасового порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій», затвердженого Постановою КМУ від 21.12.2005 р. №1260, експортери несуть відповідальність за достовірність інформації в поданих ними документах.
Таким чином, фізична особа підприємець, вчинив дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто через подання органу доходів і зборів, як підстави для переміщення товарів, підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, та таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) та кількості.
За цим фактом, за ознаками ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, складено протокол про порушення митних правил. Товар вилучено, його вартість буде встановлено додатково.
Справу скерують до суду.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ